Vežbaj pravopis pre pravopisne vežbe

Ovaj kratak tekst o jednom od najčuvenijih slikara XX veka i jednom jednako čuvenom basnopiscu ispisan je bez poštovanja pravopisnih pravila. Ispiši u „komentaru“ tekst kako misliš da je ispravno i proveri svoje znanje!

izložba dali u lafontenovom svetu koja će biti otvorena 1 marta u 20 sati u francuskom kulturnom centru u beogradu označiće početak meseca frankofonije koji se poslednjih desetak godina obeležava i u srbiji pogotovo od 2006 godine kada je naša zemlja postala član međunarodne organizacije frankofonije u svojstvu posmatrača.
reč je o seriji od 12 grafika (bakropisa) salvadora dalija dorađenih akvarelom koje ilustruju basne žana de lafontena. neobični i slatki bakropisi, kako ih je opisala paskal pelpeš, direktorka francuskog kulturnog centra na jučerašnjoj konferenciji za novinare, otkrivaju bar jednu zajedničku tačku između provokativnog i ekstravagantnog slikara dalija i pesnika i basnopisca lafontena koji je negovao društveno ponašanje suprotno dalijevskom ludiranju, a to je oštar i parajući pogled upućen njihovim savremenicima.

Advertisements

11 thoughts on “Vežbaj pravopis pre pravopisne vežbe

 1. Izložba ,,Da li u Lafontenovom svetu?’’, koja će biti otvorena 1. marta u 20h u Francuskom kulturnom centru u Beogradu označiće početak ,,Meseca Frankofonije’’, koji se poslednjih desetak godina obeležava i u Srbiji pogotovo od 2006. godine kada je naša zemlja postala član Međunarodne organizacije Frankofonije u svojstvu posmatrača.
  Reč je o seriji od 12 grafika (bakropisa) Salvadora Dalija dorađenih akvarelom koje ilustruju basne Žana de Lafontena. Neobični i slatki bakropisi, kako ih je opisala Paskal Pelpeš, direktorka Francuskog kulturnog centra na jučerašnjoj konferenciji za novinare, otkrivaju bar jednu zajedničku tačku između provokativnog i ekstravagantnog slikara Dalija i pesnika i basnopisca Lafontena koji je negovao društveno ponašanje suprotno dalijevskom ludiranju, a to je oštar i parajući pogled upućen njihovim savremenicima.

  • Bravo!:) Samo ispravi naslov teksta – reč je o umetniku Daliju, a ne o upitnoj formi „Dali u Lafantenovom svetu“. Salvador Dali je ilustrovao neke od Lafontenovih basni, pa je otuda on u „Lafontenovom svetu“.

 2. Meni Nije jasno kako cemo znati da li recimo trebaju navodnici kod meseca Frankofonije jer nigde u tekstu ne pise da je to naziv dogadjaja ili slicno.

 3. Dobro pitanje, a odgovor leži u pažljivom iščitavanju teksta. U tekstu stoji da je „Mesec Frankofonije“ događaj/kulturna manifestacija koja se u poslednjih 10 godina obeležava i u Srbiji. Dakle, odgovori su u samom tekstu, samo treba pažjivo čitati. Pokušaću da pronađem još neki tekst slične sadržine, da vidimo kako ćeste se tu snaći.

 4. Znaci da na pocetku teksta treba da stoji ovako:
  Izložba ,,Dali u Lafontenovom svetu’’… U redu, razmišljala sam šta tu da stavim i da sam malo pažljivije iščitala uočila bih.. U svakom slučaju, mislim da je ovo odlična ideja za pripremu za test.
  Pozdrav,
  Anđela

 5. I ja sam pomislio da se izloyba zove “da li u lafontenovom svetu“ ali sam posle uvideo svoju gresku
  pozdrav
  Dusan S.

 6. Od 1. decembra 2012. u muzeju ‚‚ 25. maj (Botićeva 6)“ biće otvorena izložba ‚‚Jugoslavija:od početka do kraja“,koja će predstavljati osnovu buduće stalne postavke muzeja ‚‚Istorije Jugoslavije“.Izložba će biti otvorena tri meseca uz otvoren poziv na dijalog,a posle reakcija stručne i akademske javnosti kao i publike,rezultiraće budućom stalnom postavkom o istoriji Jugoslavije.Rad na novoj stalnoj postavci muzeja ‚‚Istorija Jugoslavije“ započet je 2009. godine javnim konsultacijama i konferencijom ‚‚Novi,stari muzej“,mnoštvom razgovora i radionica kojima su prisustvovali stručnjaci iz različitih oblasti.Povodom otvaranja izložbe,autorski tim je objavio zvanično saopštenje:‚‚Na balkanskom poluostrvu je tokom največeg dela XX veka postojala država inspirisana nastojanjem da u zajednicu okupi Južne Slovene.Jugoslavija,koja je više puta nastajala i nestajala,menjala ime i granice,političko i društveno uređenje,obeležena je izuzetnom kompleknošću nacija i vera,kultura i običaja na srazmerno malom geografskom području.Ova izložba je za nas veliki izazov i vidimo je kao predstavljanje našeg dosadašnjeg istraživanja koje želimo da podelimo sa posetiocima.Istraživanje nije završeno,ovo je samo jedna od mnogih priča o Jugoslaviji i za nas još jedna stanica na putu ka budućoj stalnoj postavci ‚‚O istoriji Jugoslavije“,kazali su stručnjaci iz autorskog tima.

 7. Prvo, tekst piši tamo gde tekst stoji – ovde je tekst o Daliju i Lafontenu, a ne o Muzeju 25. maj. Drugo, napravio si puno grešaka i to velikih, pogledaj kako je tekst uradila Anđela.

 8. Zar ne bi trebalo Dalijevskom ludiranju? Akcenat stavljam na slovo „D“ . Pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s