Pravopis, ali i šta je novo u gradu

Pogledaj deo teksta koji najavljuje otvaranje jedne zanimljive izložbe o državi koje više nema. Tekst je prepun pravopisnih grešaka koje su namerno napravljene da bismo vežbali pravopis. Ispravi ih, a potom razmisli da posetiš ovu zanimljivu izložbu.

Od 1 decembra 2012 u muzeju 25 maj (botićeva 6) biće otvorena izložba jugoslavija: od početka do kraja, koja će predstavljati osnovu buduće stalne postavke muzeja istorije jugoslavije. Izložba će biti otvorena tri meseca uz otvoren poziv na dijalog, a posle reakcija stručne i akademske javnosti kao i publike, rezultiraće budućom stalnom postavkom o istoriji jugoslavije. Rad na novoj stalnoj postavci muzeja istorije jugoslavije započet je 2009 godine javnim konsultacijama i konferencijom novi stari muzej, mnoštvom razgovora i radionica kojima su prisustvovali stručnjaci iz različitih oblasti. Povodom otvaranja izložbe autorski tim je objavio zvanično saopštenje: na balkanskom poluostrvu je tokom najvećeg dela XX. veka postojala država inspirisana nastojanjem da u zajednicu okupi južne slovene. jugoslavija, koja je više puta nastajala i ne stajala, menjala ime i granice, političko i društveno uređenje, obeležena je izuzetnom kompleksnošću nacija i vera, kultura i običaja na srazmerno malom geografskom području. Ova izložba je za nas veliki izazov i vidimo je kao predstavljanje našeg dosadašnjeg istraživanja koje želimo da podelimo sa posetiocima. Istraživanje nije završeno, ovo je samo jedna od mnogih priča o jugoslaviji i za nas još jedna stanica na putu ka budućoj stalnoj postavci o istoriji jugoslavije, kazali su stručanjaci iz autorskog tima.

Advertisements

4 thoughts on “Pravopis, ali i šta je novo u gradu

  1. Od 1. decembra 2012. u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) biće otvorena izložba ,,Jugoslavija: od početka do kraja’’, koja će predstavljati osnovu buduće stalne postavke Muzeja istorije Jugoslavije. Izložba će biti otvorena tri meseca uz otvoren poziv na dijalog, a posle reakcija stručne i akademske javnosti kao i publike, rezultiraće budućom stalnom postavkom o istoriji Jugoslavije. Rad na novoj stalnoj postavci Muzeja istorije Jugoslavije započet je 2009. godine javnim konsultacijama i konferencijom ,,Novi Stari muzej’’, mnoštvom razgovora i radionica kojima su prisustvovali stručnjaci iz različitih oblasti. Povodom otvaranja izložbe autorski tim je objavio zvanično saopštenje: ,,Na Balkanskom poluostrvu je tokom najvećeg dela XX veka postojala država inspirisana nastojanjem da u zajednicu okupi Južne Slovene. Jugoslavija, koja je više puta nastajala i nestajala, menjala ime i granice, političko i društveno uređenje, obeležena je izuzetnom kompleksnošću nacija i vera, kultura i običaja na srazmerno malom geografskom području. Ova izložba je za nas veliki izazov i vidimo je kao predstavljanje našeg dosadašnjeg istraživanja koje želimo da podelimo sa posetiocima. Istraživanje nije završeno, ovo je samo jedna od mnogih priča o Jugoslaviji i za nas još jedna stanica na putu ka budućoj stalnoj postavci o istoriji Jugoslavije’’, kazali su stručanjaci iz autorskog tima.

    Nisam sigurna za ovo ,,Novi Stari muzej’’.Pročitala sam da je to ime nekog projekta, ali ne znam kako bih napisala pa sam ovako stavila.. Prvo sam mislila da stavim crticu, kao pojni znak u polusloženicama, ali sam ubrzo odustala od te ideje..

  2. Odlično si uradila 🙂 Što se tiče naziva „Novi stari muzej“ i ja sam se tu dvoumila da li treba staviti crticu (S je malo!), međutim, zvanični naziv je bez crtice i otuda mislim da ni mi, iz aspekta pravopisa, ne smemo da ga menjamo. Inače, jedna mala digresija: 2009. sam bila pozvana da učestvujem na konsultacijama u vezi sa pominjanom izložbom u Muzeju 25. maj, tako da jedva čekam da vidim šta se iz svega izrodilo 🙂 Bravo za tebe još jednom!

  3. Opet nisam shvatio sta je naziv Vega I sta Jr naziv neke manifestacije.Muslim da bi trebalo malo vise detalja kako bi shvatili. To je samo mike zapazanje ,ali svalako Vi odlucujete sta cemo ispravljati.

    Unapred hvala

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s