Istraživački zadaci za tumačenje romana „Kad su cvetale tikve“

Fotografija načinja prilikom priprema predstave "Kad su cvetale tikve". Na slici glumci Ljubiša Jovanović, Ljuba Tadić i Miša Janketić

Fotografija nastala prilikom priprema predstave „Kad su cvetale tikve“ u JDP-u. Na slici glumci Ljubiša Jovanović, Ljuba Tadić i Miša Janketić

Sledeći zadaci pomoći će ti da se što bolje pripremiš za rad na času.

1. Ko je pripovedač u Mihajlovićevom romanu „Kad su cvetale tikve“?

2. Kakav umetnički efekat Mihajlović postiže odabirom takvog pripovedača?

3. Razmisli o ovoj ideji − da je Mihajlović odlučio da se čuje i njegov, autorski glas u romanu, kako bi se to odrazilo na jezik književnog dela, a kako na samu suštinu romana?

4. Ko je Ljuba Sretenović Šampion u trenutku kada počinje radnja romana?

5. Kako biste opisali njegov život u Švedskoj? Navedi precizne argumente kojima ćeš potkrepiti svoje tvrdnje. Osloni se, na prvom mestu, na sam tekst romana.

6. Kakav je njegov odnos prema Jugoslaviji, zemlji koju je napustio pre 12 godina?

7. Na početku romana stoji rečenica „Ne, neću se vratiti!“ Objasni način na koji si razumela/razumeo ovu rečenicu. Možeš li njeno značenje dovesti u vezu sa motom romana (Evo, lišeni slave svoje, u poniženju velikom stojimo, vođeni silom kuda nećemo)? Seti se na koji način smo tumačili moto Kišovih „Ranih jada“, možda će ti to pomoći i u slučaju Dragoslava Mihajlovića i njegovog dela. Na koga se odnosi Mihajlovićev moto, a na koga Kišov?

8. Navedi sve one „sile“ koje su Ljubu Šampiona odvele tamo gde nije hteo?

9. Razmisli kakvo je bilo Ljubino odrastanje na Dušanovcu i kakvu je ulogu ono imalo na formiranje njegovih emotivnih (shvatanje ljubavi i odnos prema ženi) i etičkih (moralne vrednosti, kako on procenjuje šta je dobro i vredno) stavova kasnije u životu. Posebno obrati pažnju na njegovo prvo seksualno iskustvo, kao i na načine zabave dušanovačkih momaka.

10. Kako je došlo do sukoba sa Starim Perišom? Kakve su posledice tog sukoba?

11. Kako se Ljuba zamerio Stoletu Apašu? Opiši njihov konačni sukob.

12. Zašto je došlo do razlaza između kapetana Zorića i Ljube?

13. Kad dolazi do preokreta u načinu na koji je Ljuba boksovao? Kakva je funkcija opisa njegovih bokserskih uspeha i neuspeha?

14. Kako se Ljuba ponaša prema ocu i majci?

15. Na koju scenu iz književnog dela koje smo radili u prvom polugodištu podseća susret Ljube sa Apaševom majkom, Ružom?

16. Ako posmatramo sudbinu Ljube Šampiona u celosti, gde zapažamo njegove pokušaje da se otrgne sudbini koja ga je nezadrživo vukla na dno?

17. Razmisli zašto Ljuba ne priča Inge o svojoj prošlosti, a zašto oseća potrebu da se obrati nama, imaginarnim sagovornicima?

18. U Jugoslaviji je početkom 90-ih zaista izbio rat, šta mislite, kako bi tada izgledao Ljubin povratak u zemlju? Da li bi mu taj rat, kako tvrdi na kraju romana, zaista omogućio da se vrati i pronađe to što mu nedostaje i za čim čezne?

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s