„Vi što ulazite – ostavite svaku nadu“

inferno_purgatory_paradise_map

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako bi se što bolje pripremila/pripremio za predstojeću lektiru, počni na vreme da čitaš pevanja Danteovog „Pakla“. Ukoliko imaš dar za crtanja, nacrtaj krugove Danteovog „Pakla“ onako kako ih ti zamišljaš, pa pošalji da stavimo na blog. 🙂

Šta treba da pročitaš?

1. pevanje (uvodno)

3. pevanje (paklena vrata i predvorje: strašljivci)

5. pevanje (2. krug: razvratnici)

33. pevanje (9. krug: izdajnici)

Uputstva za čitanje:

* Danteov „Pakao“ ma koliko bi interesantan tekst nije nimalo lak za čitanje. Zato, kako bi Andrić rekao, čitaj sa oba oka – čitaj i pravi beleške!

* To znači da ćeš čitati dugo, sporo, da ćeš se možda nekoliko puta vratiti na isti tekst dok ti ne postane jasan. Zato počni na vreme, pa polako.

* NE ČITAJ SA INTERNETA! Zašto? Zato što smo već utvrdili da se tekstovi na internetu ne podudaraju sa onim u knjigama, pa posle ne možemo da se usaglasimo oko sadržaja pročitanog. Evo prevoda koje ti preporučujem:

Dante Aligijeri „Pakao“, prevod Dragan Mraović, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1998.

Dante Aligijeri „Pakao“, prevod Dragan Mraović, Dereta, Beograd, 2001.

Advertisements

7 thoughts on “„Vi što ulazite – ostavite svaku nadu“

  1. Profesorka,ja sam odlucio da procitam celu knjigu i stigao sam do cetvrtog pevanja.Knjiga se jako tesko cita,po mom misljenju,pa ako biste imali neki svet da nam pomogne u razumevanju.

  2. Nikola, tu vrstu entuzijazma, predanosti i zainteresovanosti moram adekvatno nagraditi! 🙂 Jedini savet koji za sada mogu da ti dam jeste da obavezno čitaš sve fusnote ili endnote koje idu uz tekst i objašnjavaju ga; dalje, ako imaš Zavodovo izdanje knjige, pročitaj predgovor, a istraživanje po netu, kao i čitanje foruma na temu Danteovog „Pakla“ može da bude inspirativno i da prosvetli čitaoca. I na kraju, ne ostavljaj nadu da ćeš istrajati u čitanju! 🙂 Podeli sa nama sve utiske, saznanja ili nedoumice koje budeš imao u daljem čitanju!

  3. Наставнице, није ваљда овај чланак намењен првацима?! Ја сам почела да читам прекјуче, нисам уопште видела ове коментаре. :о

  4. Mozemo ga i mi sedmaci čitati 🙂 Ja sam stigao do trinaestog pevanja, mada je veoma tesko čitati ovu knjigu, nije nemoguće 🙂 Ja sam uzeo ,,Pakao“ od izdavača ,,Knjiga-Komerc“, ima baš dosta fusnoti i to mnogo olakšava čitanje i razumevanje…

  5. Ја нисам ни обраћала пажњу на категорију, него сам мислила да ми треба да се припремамо за лектиру, да би нам после било лакше… Нема везе, ништа ми неће фалити ако прочитам. Ево и Дамјан чита, тако да сад можемо да се испомажемо, па ће нам обома бити лакше! 🙂

  6. Moji ambiciozni sedmaci! 🙂 Ako želite, čitajte, ali mislim da knjiga nije sasvim za vaš uzrast. U svakom slučaju, popričaćemo o vašim utiscima. Inače, spisak lektira za semi razred imate na mojoj stranici na sajtu škole (pri dnu stranice LEKTIRE, tu kliknete i eto spiska, videćete da su nam ostale samo još dve).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s