14. februar – dan za zaljubljene u pravopis? :)

v42314p01 Pročitaj kratak isečak iz biografije pesnika čije je stvaranje obeležilo jugoslovensku i srpsku poeziju XX veka. Uočićeš da je tekst prepun pravopisnih i gramatičkih grešaka. Ispravi ih i tako se pripremi za pravopisnu vežbu!

vasko popa (1922 1991) jedan od naših naj poznatijih pesnika svojim radom obeležijo je srbsku književnost druge polovine 20 veka. Rođen je 29 juna 1922 u grebencu kod bele crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završijo je u vršcu. Posle toga upisao je filozofski fakultet u beogradu. Studije nastavlja u bukureštu i beču. Za vreme drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u zrenjaninu.

prve pesme objavljuje u listovima književne novine i borba. Njegova prva zbirka pesama kora (1953) smatra se početkom srpske posleratne moderne pojezije. Posle kore, popa je objavio sledeće zbirke pesama nepočin polje (1956), sporedno nebo (1968), uspravna zemlja (1972), vučja so (1975), kuća nasred druma (1975), živo meso (1975), rez (1981) kao i ciklus pesama mala kutija (1984), deo buduće zbirke gvozdeni sad koju ni kad nije dovršio.

vasko popa je jedan od naj prevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. U vršcu, maja 1972 godine, osnovao je književnu opštinu vršac (kov) i pokrenuo neobičnu biblijoteku na dopisnicama nazvanu slobodno lišće. Iste godine izabran je za dopisnog člana srpske akademije nauka i umetnosti. Jedan je od osnivača vojvođanske akademije nauka i umetnosti u novom sadu.

dobitnik je brankove nagrade za poeziju, ustanovljene u sremskim karlovcima u spomen na pesnika branka radičevića. Godine 1957 dobija zmajevu nagradu, 1976 nagradu za poeziju branko miljković, a 1983 književnu nagradu skender kulenović.

godine 1995 u vršcu je ustanovljena nagrada vasko popa za naj bolju knjigu pesama na srbskom jeziku. Ta nagrada se dodeljuje svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29 juna. Nagradu dodeljuju društvo prijatelja vršca, hemofarm koncern i agencija đorđević. Tu pesničku nagradu su, između ostalih, dobili stevan raičković i ivan v lalić.

Advertisements

14 thoughts on “14. februar – dan za zaljubljene u pravopis? :)

 1. Vasko Popa (1922-1991) jedan od naših najpoznatijih pesnika svojim radom obeležio je srpsku književnost druge polovine 20. veka. Rođen je 29. juna 1922. godine u Grebencu kod Bele crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Posle toga upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u Nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu.

  Prve pesme objavljuje u listovima ,,Književne novine“ i ,Borba“. Njegova prva zbirka pesama ,,Kora“ (1953) smatra se početkom srpske posleratne moderne pojezije. Posle ,,Kore“, Popa je objavio sledeće zbirke pesama: ,,Nepočin polje“ (1956), ,,Sporedno nebo“ (1968), ,,Uspravna zemlja“ (1972), ,,Vučja so“ (1975), ,,Kuća nasred druma“ (1975), ,,Živo meso“ (1975), ,,Rez“ (1981) kao i ciklus pesama ,,Mala kutija“ (1984), deo buduće zbirke ,,Gvozdeni sad“ koju nikad nije dovršio.

  Vasko Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. U Vršcu, maja 1972. godine, osnovao je Književnu opštinu Vršac (KOV) i pokrenuo neobičnu biblijoteku na dopisnicama nazvanu ,,Slobodno lišće“. Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

  Dobitnik je ,,Brankove nagrade“ za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na pesnika Branka Radičevića. Godine 1957. dobija ,,Zmajevu nagradu“, 1976. nagradu za poeziju ,,Branko Miljković“, a 1983. književnu nagradu ,,Skender Kulenović“.

  Godine 1995. u Vršcu je ustanovljena nagrada ,,Vasko Popa“ za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku. Ta nagrada se dodeljuje svake godine na Dan pesnikovog rođenja, 29. juna. Nagradu dodeljuju Društvo prijatelja Vršca, Hemofarm Koncern i agencija ,,Đorđević“. Tu pesničku nagradu su, između ostalih, dobili Stevan Raičković i Ivan V. Lalić.

  Nadam se da nisam nešto izostavila. 🙂

 2. Vasko Popa (1922-1991),jedan od naših najpoznatijih pesnika,svojim radom obeležio je srpsku književnost druge polovine 20. veka. Rođen je 29. juna 1922. u Grebencu kod Bele Crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Posle toga upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu.

  Prve pesme objavljuje u listovima ,,Književne novine“ i ,,Borba“. Njegova prva zbirka pesama,,Kora“ (1953),smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije. Posle ,,Kore“ Popa je objavio sledeće zbirke pesama:,,Nepočin polje“ (1956), ,,Sporedno nebo“ (1968), ,,Uspravna zemlja“ (1972), ,,Vučja so“ (1975), ,,Kuća nasred druma“ (1975), ,,Živo meso“ (1975) i ,,Rez“ (1981),kao i ciklus pesama ,,Mala kutija“ (1984), deo buduće zbirke ,,Gvozdeni sad“ koju nikad nije dovršio.

  Vasko Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. U Vršcu, maja 1972. godine, osnovao je Književnu opštinu Vršac (KOV) i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicama nazvanu ,,Slobodno lišće“. Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

  Dobitnik je ,,Brankove nagrade“ za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na pesnika Branka Radičevića. Godine 1957. dobija ,,Zmajevu nagradu“, 1976. nagradu za poeziju ,,Branko Miljković“, a 1983. književnu nagradu ,,Skender Kulenović“.

  Godine 1995. u Vršcu je ustanovljena nagrada ,,Vasko Popa“ za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku. Ta nagrada se dodeljuje svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna. Nagradu dodeljuju:Društvo prijatelja Vršca, ,,Hemofarm koncern“ i agencija ,,Đorđević“. Tu pesničku nagradu su, između ostalih, dobili Stevan Raičković i Ivan V. Lalić.

  😀

 3. Vasko Popa (1922-1991) jedan od naših najpoznatijih pesnika svojim radom obeležijo je srpsku književnost druge polovine 20. veka. Rođen je 29. juna 1922. u Grebencu kod Bele Crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završijo je u Vršcu. Posle toga upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu.

  Prve pesme objavljuje u listovima ,,Književne novine„ i ,,Borba„. Njegova prva zbirka pesama ,,Kora„ (1953) smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije. Posle ,,Kore„, Popa je objavio sledeće zbirke pesama: ,,Nepočin polje„ (1956), ,,Sporedno nebo„ (1968), ,,Uspravna zemlja„ (1972), ,,Vučja so„ (1975), ,,Kuća nasred druma„ (1975), ,,Živo meso (1975), ,,Rez„ (1981), kao i ciklus pesama ,,Mala kutija„ (1984), deo buduće zbirke ,,Gvozdeni sad„ koju ni kad nije dovršio.

  Vasko Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. U Vršcu, maja 1972. godine, osnovao je Književnu opštinu Vršac (KoV) i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicama nazvanu ,,Slobodno lišće„. Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

  Dobitnik je ,,Brankove nagrade„ za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na pesnika Branka Radičevića. Godine 1957. dobija ,,Zmajevu nagradu„, 1976. nagradu za poeziju ,,Branko Miljković„, a 1983. književnu nagradu ,,Skender Kulenović„.

  Godine 1995. u Vršcu je ustanovljena nagrada ,,Vasko Popa za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku. Ta nagrada se dodeljuje svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna. Nagradu dodeljuju: ,,Društvo prijatelja Vršca„, Hemofarm Koncern i agencija ,,Djorđević„. Tu pesničku nagradu su, između ostalih, dobili Stevan Raičković i Ivan V. Lalić.

  P.S Da li biste mogli da mi kazete koje sve titule koje neki ljudi mogu da imaju postoje,posto na svkom pravopisu imam barem 3-4 greske zbog tih titula.

  Hvala

 4. Stevane,

  pogledaj kako je Anđela ispravila greške u tekstu, pa ćeš i sam uočiti gde si pogrešio.

  Što se titula tiče: car, kralj, knez, vojvoda, papa, patrijarh, episkop, doktor, magistare, master, grof, lord, ser, lejdi i još mnogo njih.

 5. Uredu pogledacu ostale greske,ali mene vise zanimaju strane titule kao sto su bile da,di ,cezar jer to potice iz stranih jezika a ja neznam sta znace ili da se pisu malim ili velikim slovom.

 6. To smo već radili na času. Npr. Leonardo da Vinči ili Onore de Balzak ili Šarl de Gol ili Kalderon de la Barka ili Varner fon Braun ili Ludvig van Betoven ili Vinsent van Gog, ALI Da Vinči, De Gol, Van Gog.

 7. Da li se biblioteka piše malim početnim slovom? Zašto agencija pišemo velikim početnim slovom u tekstu?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s