Provežbaj za test!


srednji_vekOdgovori na navedena pitanja i proveri koliko si spremna/spreman za predstojeći test iz književnosti srednjeg veka.

 

1. Tvorci prvog književnog jezika Slovena su ________________ i _______________. Taj jezik se zove __________________

2. Koja godine je počela velikomoravska prosvetiteljska misija? _______________

3. Svi slovenski jezici razvili su se iz _______________ jezika. Oni se danas dele u tri velike grupe, a srpski jezik pripada ___________________ grupi slovenskih jezika. Toj grupi pripadaju i ____________________________________________ (nabroj jezike iz navedene grupe).

4. Navedi naziv rasprave iz X veka u kojoj je filolog-sveštenik posvedočio da su Ćirilo i Metodije stvorili prvo slovensko pismo. ________________________

5. Najstariji sačuvani spomenik pisan glagoljicom potiče iz XI veka i nalazi se na ostvru Krku u Hrvatskoj. Kako se zove taj spomenik? _________________________

6. Najstarije slovensko pismo se zove _____________________ i sastavili su ga _________________ i _______________. Mlađe slovensko pismo je ______________ i sastavili su je______________________.

7. Po čemu se staroslovenski jezik razlikovao od jezika kojim su govorili Sloveni iz okoline Soluna?

8. Srbi su u ________ veku usvojili ćirilicu kao jednostavnije pismo, a jedan od najlepših ćirilskih spomenika srpske kulture i najstarija sačuvana srpska knjiga je _______________________ (navedi naziv dela o kom je reč).

9. Prema svedočenju Crnorisca Hrabra, nepoznatog monaha iz X veka Sloveni su, pre velikomoravske prosvetiteljske misije, pisali ______________ i _______________. Braneći pravo Slovena da dobiju svoj jezik i pismo, Crnorizac Hrabar uočava tada važnu razliku između početaka grčke i slovenske pismenosti. O kakvim razlikama je reč?

10. Kako se zvala najveća pesnikinja srpske srednjovekovne književnosti, inače žena Uglješe Mrnjavčevića? ______________________________________________________ Jedno od najznačajnijih dela pomenute pesnikinje zove se ____________________________. Delo je izuzetno i zbog načina na koji je izrađeno i zato se smatra ne samo književnim već i delom primenjene umetnosti. Objasni specifičnost izrade tog dela.

11. Šta je opisano (misli se na događaj) u odlomku iz Žitija Svetog Simeona koje je napisao Sveti Sava, a koji se nalazi u Čitanci?

12. Kako se zove pesma u prozi despota Stefana Lazarevića u kojoj slavi ljubav?

13. Navedi ili parafraziraj bar dve osobine ljubavi iz dela despota Stefana Lazarevića posvećenog tom plemenitom osećanju.

14. Kako se zovu najpoznatiji biografi Svetog Save?

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Provežbaj za test!

 1. 1. Tvorci prvog književnog jezika Slovena su Konstantin(Ćirilo) i Metodije. Taj jezik se zove staroslovenski.
  2. Koja godine je počela velikomoravska prosvetiteljska misija? 863.
  3. Svi slovenski jezici razvili su se iz praslovenskog jezika. Oni se danas dele u tri velike grupe, a srpski jezik pripada južno-slovenskoj grupi slovenskih jezika. Toj grupi pripadaju i slovenski,hrvatski,bugarski i makedonski (nabroj jezike iz navedene grupe).

  4. Navedi naziv rasprave iz X veka u kojoj je filolog-sveštenik posvedočio da su Ćirilo i Metodije stvorili prvo slovensko pismo. ,,Slovo o pismenima“.
  5. Najstariji sačuvani spomenik pisan glagoljicom potiče iz XI veka i nalazi se na ostvru Krku u Hrvatskoj. Kako se zove taj spomenik? ,,Marijino jevanđelje“.
  6. Najstarije slovensko pismo se zove glagoljica i sastavili su ga Ćirilo i Metodije. Mlađe slovensko pismo je ćirilica i sastavili su je Ćirilovi i Matodijevi učenici.

  7. Po čemu se staroslovenski jezik razlikovao od jezika kojim su govorili Sloveni iz okoline Soluna?Staroslovenski je bio književni jezik Slovena,a praslovenski je bio govorni jezik Slovena.

  8. Srbi su u 12.veku usvojili ćirilicu kao jednostavnije pismo, a jedan od najlepših ćirilskih spomenika srpske kulture i najstarija sačuvana srpska knjiga je ,,Temićki natpis“ (navedi naziv dela o kom je reč).

  9. Prema svedočenju Crnorisca Hrabra, nepoznatog monaha iz X veka Sloveni su, pre velikomoravske prosvetiteljske misije, pisali crtama i rezama. Braneći pravo Slovena da dobiju svoj jezik i pismo, Crnorizac Hrabar uočava tada važnu razliku između početaka grčke i slovenske pismenosti. O kakvim razlikama je reč?Kada se pismenost u Grčkoj izgubila i mikensko pismo zaboravljeno,Grci su oko 8. veka pre n.e. prilagodili feničansko pismo grčkom.Misionari,Ćirilo i Metodije,sastavili su pismo za Slovene,glagoljicu.

  10. Kako se zvala najveća pesnikinja srpske srednjovekovne književnosti, inače žena Uglješe Mrnjavčevića? Monahinja Jefimija. Jedno od najznačajnijih dela pomenute pesnikinje zove se ,,Pohvala knezu Lazaru“. Delo je izuzetno i zbog načina na koji je izrađeno i zato se smatra ne samo književnim već i delom primenjene umetnosti. Objasni specifičnost izrade tog dela.Pisano je zlatnim koncem po crvenoj svili.

  11. Šta je opisano (misli se na događaj) u odlomku iz Žitija Svetog Simeona koje je napisao Sveti Sava, a koji se nalazi u Čitanci?Opisana je smrt Svetog Simeona.

  12. Kako se zove pesma u prozi despota Stefana Lazarevića u kojoj slavi ljubav?,,Slovo ljubve“.

  13. Navedi ili parafraziraj bar dve osobine ljubavi iz dela despota Stefana Lazarevića posvećenog tom plemenitom osećanju. Meni se najviše svidela treća strofa,Bog je ljubav i ljubav prevazilazi sve.
  14. Kako se zovu najpoznatiji biografi Svetog Save?Teodosije Hilandarac i Domentijan.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s