Ovako smo „istražili“ pesmu o uskoku Ivi Senkoviću! :)

readingUčenici 7a i 7b potrudili su se da na što bolji način analiziraju pesmu „Ivo Senković i aga od Ribnika“. Evo njihovih odgovora na istraživačke zadatke.

7a:

I grupa: Milena, Aleksa, Lazar

1. Ko su bili uskoci?

Uskoci su bili ljudi koji s bežali od turskog zuluma na teritorije Austrougarske i Mletačke republike. Oni su ,,uskakali“  na teritorije turske države i ubijali i pljačkali Turke, a zatim se vraćali na teritorije na kojima su živeli.

2. Po čemu su se oni razlikovali od hajduka?

Hajduci su živeli i ratovali po šumama, a uskoci su ,,uskakali“ na teritorije turske države i ubijali i pljačkali Turke, a potom se vraćali svojim kućama i porodicama, pored toga borili su se i na moru.

3. Gde su živeli i protiv koga su se borili?

Uskoci su živeli na teritorijama Austrougarske i Mletačke republike, a borili su se protiv Turaka.

4. Ko su bili čuveni uskoci? Da li su oni istorijske ili neistorijske ličnosti?

Neki od poznatijih uskoka su: Janković Stojan, Ivo Senković, Senjanin Tadija, Bajo Paviljanin, Mališa Bućić, Mihajlo Popadić.

5. Nabroj neke od čuvenijih uskočkih pesama.

Čuvene pesme o uskocima su: ,,Ropstvo Janković Stojana“  ,,Ivo Senković i aga od Ribnika “  ,,Smrt Ive Senkovića“  ,,Senjanin Tadija“.

II grupa: Teodora, Marko, Marija

,,Ivo Seković i aga od Ribnika“

 • Plan teksta:
 1. Aga od Ribnika izaziva na dvoboj Đurđa Senkovića.
 2. Odluka Ive Senkovića da na megdanu zameni starog i nemoćnog oca.
 3. Megdan.
  1. Pobeda Ive Sekovića na megdanu, preoblačenje junaka i povratak kući.
  2. Dramatičan susret oca i sina, ne prepoznavanje; izbegnut tragični ishod u             poslednjem trenutku.
 • Nepoznate reči:

knjiga=pismo;

zaziva=zove, izaziva;

od boga si mene isprosio=sin kao božiji dar;

ruvo=odelo;

samurovina=krzno od kune;

kurjak=vuk;

testir=odobrenje, dopuštenje;

ino=drugo;

krepak=zdrav, snažan;

malvasija=vrsta vina;

greota=šteta;

lug=šuma;

đipiti=skočiti;

čair=livada;

bedevija=stara, ali jaka kobila;

jankesa=platnena kesa okačena o pojas.

III grupa: Anđela, Nina, Aleksandar

Иво Сенковић и ага од Рибника

 • 1. Izdvoj glavne likove u pesmi.
 • Glavni likovi u pesmi su Ivo Senković, njegov otac, Đurađ i aga od Ribnika.
 • 2. Posebno opiši megdan dva junaka (način na koji se bore, oružje, preokret tokom megdana).
 • Aga od Ribnika najpre pokušava da odgovori Iva od megdana govoreći kako će moći veliki otkup od oca da traži za njega. To ipak ne utiče na Iva i on se odlučuje za borbu. Aga nudi Ivu da prvi napadne što on odbija jer je njegov konj umoran od dugog puta. Aga napada Iva kopljem ali se dorat, Đurđev konj, saginje i sklanja ga od Turčinovog koplja. Ivo koristi situaciju i izbija agi koplje iz ruke. Aga shvata da će izgubiti megdan i pokušava da pobegne, ali ga Ivo (na doratu) sustiže i obara s konja. Aga se poneo krajnje kukavički što potvrđuju njegovi kasniji postupci Aga od Ribnika tad uzima svoju pušku i ubija njegovog konja dorata. Oboren sa konja, Ivo i dalje ne želi da se preda. Hrabro staje na put vrancu, aginom konju. Uspeva da vrancu odseče glavu i time je opet u prednosti.Uvidevši da će poginuti, aga nudi Ivu svo svoje blago, ali Ivo ponovo odbija aginu molbu rečima:
 • „Volim tvoju jednu mrtvu glavu
 • nego blago cara čestitoga!“
 • Ivo odseca aginu glavu i oblači agino odelo kao pobednik u megdanu. Posle sledi borba sa aginim sinovima,koji žele da osvete njegovu smrt. Jure ga konjima, ali se on mudro sklanja u šumu, uzima im konje, koje su oni morali da ostave kako bi nastavili da ga jure, i odlazi kući. Kada je bio u blizini kuće, roditelji ga nisu prepoznali. Đurađ se brzo oprema, spreman da osveti smrt svoga sina, ne shvatajući da mu upravo on dolazi. Ivo je, na sreću, imao aginu glavu kao dokaz, pa je njeno otkrivanje sprečilo tragičan ishod. Kraj je srećan,što je jao neobično za jednu epsku pesmu.
 • 3. Istakni karakterne osobine junaka u pesmi.
 • Ivo Senkovićmlad
 • hrabar
 • prkosan
 • avanturističkog je duha
 • odlučan
 • dokazao je da je dostojan
 • nerazuman
 • nepromišljen
 • neiskusan
 • osvetoljubiv

Đurađ Senković

 • star,
 • u mladosti je bio veliki junak i strah i trepet za Turke.
 • mudar
 • častan
 • brižan otac
 • razuman
 • strpljiv
 • Aga od Ribnika
 • strašnog izgleda,
 • nadmoćan
 • samouveren
 • pohlepan
 • kukavica
 • nečasno se borinedostojan junačkog megdana

IV grupa: Damjan, Bodin, Igor, Milica, Aleksa

Istraživački zadaci za čitanje i tumačenje pesme „Ivo Senković i aga od Ribnika“

1. Izdvoj stilske figure koje primećuješ u pesmi „Ivo Senković i aga od Ribnika“ :
ustaljeni epiteti:
britka sablja
bijelo lice
ljuta zmija
stara majka

simboli:
gaće i košulja- simbol pokornosti i nemoći
konj- simbol vlasti, moći i junaštva

hiperbola:
od jačine Turčinovogo glasa Ivo bi mogao pasti s konja
da turčin viče kao „zmaj planinski“

kontrast:
„Pa na mejdan ode pevajući,
Roditelji ostaše plačući.“

„Nisam doš’o da ti se predajem,
Već sam doš’o, da se ogledamo
I junački mejdan podelimo“

„S age skide, na sebe obuče“

poređenje:
„Po poviknu, kao zmaj planinski“

„Ciči Ivan, k’a zmija ljuta“

„Pak zapišta, kao ljuta zmija“

„Ciknu aga, kano zmija ljuta“

ironija:
„Fala Turci, dva pašina sina!
Koj’ mi danas konje pokloniste!“
Ovde je prisutna ironija, jer oni njemu konje nisu poklonili, već ih je on prevario, i ukrao im konje.

2. Razmisli u kom književnom delu smo čitali o boju diva i junaka. Pokušaj da se setiš sa kojom biblijskom pričom smo tada uspostavili paralelizam po sličnosti opisanog:

O boju diva i junaka čitali smo u pripoveci „Kanjoš Macedonović“, Stefana Mitrov Ljubiše, u kojoj je opisan boj mladon Kanjoša i diva Furlana. Poredili smo je s biblijskom pričom o Davidu i Golijatu, gde je dečak David pobedio diva Golijata. Pesmu „Ivo Senković i aga od Ribnika“ takodje možemo porediti sa ovom biblijskom pričom jer je mlad i neiskusan Ivo uspeo da na mejdanu porazi iskusnog i mnogo starijeg agu od Ribnika. Paralelizam u ovoj pripoveci, priči i pesmi je u tome što je u sve tri mnogo slabiji pobedio jačega.

V grupa: Danica, Anastasija, Damjan, Jana, Anđela, Marko

Sličnosti između grčkog mita o Tezeju i Minotauru i pesme „ Ivo Senković i aga od Ribnika” :
—Oba junaka, i Tezej, i Ivo Senkvić, odlaze vrlo mladi i skoro neiskusni u borbu.
—Ivo Senković se bori protiv age od Ribnika da sačuva čast svoje porodice. Tezej je otišao da se bori sa mladićima i devojkama da bi sačuvao čast svog oca i svoje kraljevine. (Svake godine atinski kralj Egej morao je da pošalje sedam devojaka i sedam mladića na Krit kod kralja Minoja. Njihova sudbina se najčešće završavala smrću, u borbi sa bikovima. Narod se pobunio protiv toga, a samim tim i protiv kralja Egeja.)
—Đurađ Senković kao i kralj Egej ne puštaju sinove olako u borbu. Tu vidimo brižan odnos oca prema sinu.
— Ivo Senković od svog oca dobija sablju i konja, što znači da je otac ipak prihvatio da mu sin ide u borbu. Znak Tezeju, da je spreman da se bori za čast i pravdu predstavljala je sablja koja se nalazila ispod kamena koji je trebao da pomeri.
—Najbitnija sličnost ova dva junaka se nalazi u njihovoj borbi protiv neprijatelja. Obojica su veoma neiskusni prema svojim neprijateljima i nemaju nikakve šanse protiv njih.( Ivo Senković se bori protiv poznatog megdandžije, age od Ribnika, a Tezej protiv čudovišta Minotaura.
—Kada se Tezej vratio u Atinu zaboravio je da stavi bela jedra nego je ostavio crna, koja su značila smrt. Kada je Egej to video skočio je u more. Ivo Senković, kada je ubio agu od Ribnika obukao je njegovo odelo, ali ga otac nije prepoznao i umalo ga nije ubio.

7b

I grupa: Luka, Dragan, Srđan, Nikola

I grupa: Lazović Luka, Milovančević Dragan, Ranđelović Srđan, Cvetanović Nikola

 1. 1.   Ko su bili uskoci?

Uskoci su se, kao i hajduci, pojavili kod južnoslovenskih naroda kao posledica narodnog otpora i nemirenja sa turskim ropstvom. Oni su izbegli sa osmanlijske teritorije u pogranične krajeve Austrije i Mletačke republike i odatle, kako samo ime kaže, „uskakali“ su na tursku teritoriju i borili su se za slobodu svog naroda.

 1. 2.   Po čemu su se oni razlikovali od hajduka?

Iako se često o uskocima misli kao o “hajducima naročite vrste“, postoje značajne razlike.

Za razliku od hajduka, koji su živeli na porobljenoj teritoriji, uglavnom po šumamam i pećinama, i odatle se suprostavljali Turcima, najčešće iz lične osvete, uskoci su živeli u svojim kućama i odatle su povremeno “uskakali” na tursku teritoriju. Njihovi odredi su bili brojniji, organizovaniji i opremljeniji nego hajdučki, sa više konja i oružja.

3. Gde su živeli i protiv koga su se borili?

Uskoci su uglavnom živeli sa svojim porodicama u pograničnom delu austrijskog i mletačkog primorja prema Turskoj. Povremeno su upadali na tursku teritoriju, odakle su donosili ratni plen u oružju, odeći, hrani i stoci. Na taj način, oni su sprečavali dalje nadiranje Turaka u Evropu.

U borbi protiv Turaka, uskoke je ponekad pomagala Austrija i Mletačka republika, ali takođe, kada bi njihovi odnosi sa Turcima bili mirniji, oni su progonili i ugnjetavali uskoke. Iz tog razloga, uskoci su povremeno išli u pljačku i u mletačke krajeve.

4. Ko su bili čuveni uskoci? Da li su oni istorijske ili neistorijske ličnosti?

Od austrijskih uskoka najpoznatiji su uskoci koji su živeli u oblasti Klisa (iznad Splita) i Senja (senjski uskoci), kao što su Senjanin IvoSenjanin JurišaSenjanin Tadija, Janković Stojan, Smiljanić Ilija, od Zadra Todora, i drugi.

Od uskoka na mletačkoj teritoriji najpoznatiji je bio Bajo Pivljanin.

Osim toga, u delu današnje Crne Gore, posebno u Gornjoj Morači, takođe su se okupljali uskoci iz okupiranih delova Osmanskog carstva. Tako je između plemena Drobnjaka i Morače nastalo čitavo jedno pleme, nazvano Uskoci. Posebno su bili poznati uskoci iz Gornje Morače, a među njima serdar Mališa Bućić i drugi.

U pesmama uskočkog ciklusa narodni pevači su uglavnom sledili istorijske činjenice, pa su glavni junaci ovih pesama  postojali pod istim ili sličnim imenom. Narodni pevač se trudio da ne koristi preuveličavanja i da što vernije opisuje njihove podvige.

Ipak, po nekim mišljenjima, kao i u većini narodnih pesama tako i u ovim pesmama uskočkog ciklusa javljaju se pored istorijskih i poneke neistorijske ličnosti. Na primer smatra se da su neistorijske ličnosti Vuk Anđelić i Komnen Barjaktar.

5. Nabroj neke od čuvenijih uskočkih pesama.

O uskočkom ratovanju ispevane su mnoge narodne pesme, slične onima o hajducima. Sve te pesme pripadaju epskim narodnim pesmama uskočkog ciklusa i odnose se na period od 16 do 18 veka. Od poznatijih pesama uskočkog ciklusa terba spomenuti: “Janko od Kotora i Mujin Alil”, “Senjanin Tadija”, “Ivo Senković i aga od Ribnika”, “Ropstvo Janković Stojana” i druge.

II grupa: Andrijan, Dušan, Stevan M., Mihajlo B.

“Ivo Senković i aga od Ribnika“

Plan teksta:

 1. Aga od Ribnika šalje pismo Senkoviću Đurđu u kojoj ga izaziva na megdan.
 2. Pošto je Senković Đurađ ostario, njegov sin mu govori da će ići da ga zameni na megdanu.
 3. Đurađ Senković ne želi da Senkoviću Ivo ide na megdan, zato što je aga od Ribnika mnogo iskusniji megdandžija od njega.
 4. Senković Ivo insistira da ide na megdan umesto oca i kasnije mu on i dopušta.
 5. Otac savetuje sina o svemu što može da ga snađe na megdanu i daje mu blagoslov.
 6. Megdan.
 7. Senkoviću Ivo agi od Ribnika uzima odeću i glavu.
 8. Pašini sinovi su pojurili Ivu, a on je utrčao u šumu.
 9. Ivo se vraća sa dva ukradena konja od pašinih sinova.
 10. Njegova majka je to videla i rekla Đurađu da je turčin ubio Senkovića Ivu i da je sad došao da ih pokori, zato što ga nije prepoznala zbog  turskog odela i turskog konja.
 11. Đurađ se zaleteo prema sinu misleći da je to aga od Ribnika.
 12. Senkoviću Ivo je, dok je bežao od oca, bacio aginu glavu prema njemu i njegov otac je shvatio da je to Ivo, a ne aga od Ribnika.
 • Nepoznate reči:
 1. Knjiga – Pismo
 2. Zaziva – Zove
 3. Ruvo – Ruho, odelo
 4. “Od Boga si mene prosio“ – Dete kao dar od Boga
 5. Samurovina – Krzno od kune
 6. Kurjak – Vuk
 7. Testir – Dopuštenje
 8. Ino – Drugo, drugačije
 9. Biti krepak – Biti snažan, zdrav
 10. Malvasija – Vrsta vina
 11. Greota – Šteta
 12. Čair – Livada
 13. Lug – Šuma
 14. Đipati – Skočiti
 15. Bedevija – Stara ali dobra kobila

III grupA. Milan M., Lazar, Tina, Dušan S., Mihajlo N.

1.      Izdvoj glavne likove u pesmi

Stari Djuradj Senković, njegov sin, Iva Senković i aga od Ribnika.

2.      Posebno opiši megdan dva junaka (način na koji se bore, oružje, preokret tokom megdana)

Umetnički su najuspelije pesme kojim se opisuju megdani. U ovoj pesmi megdan je prikazan slikovito i živo sa raznim promenama situacije što dovodi do dramatičnih momenata.

Kad je Ivo na megdan izašao, aga  pun sebe odgovara da se mane vraga i megdana, već da sedne da se napije vina obećavši  da mu ništa neće uraditi ako poda očevo blago.

Ali Ivo podrugljivo izaziva na šta aga ciknu kao zmija ljuta i zaskoči Ivu, ali Ivin dorat kleče u travu tako da je Turčin potpuno promašio. Uplaši se Turčin za svoju glavu pa pobeže u bela Ribnika, ali ga Ivo sustiže ali ne htede se sablje uhvatiti. U to se Turčin doseti puške, pa iz nje opali, ali ne pogodi Ivu već medju oči dorata njegovog. Osokoli se Turčin, pa nateruje vranca na Ivu, ali Iva srca junačkoga ne htede se skloniti sa puta nego dočeka vranca, pa mu glavu sabljom odseče. Skameni se Turčin od straha pa poče Ivu bratom oslovljavati i nuditi ga blagom njegovim. Ali Ivi turska glava bolja beše nego sve carevo blago, pa zamahne sabljom i kako zamahne, tako odseče Turčinu glavu, pa njegovu glavu u jankesu stavi, brzo s age svuče, pa na sebe obuče.

3.      Istakni karakterne osobine junaka u pesmi

 

Ivo: hrabar, nerazuman, smeo i brz u odlučivanju, neiskusan i neproveren na megdanu, on je oličenje cele jedne zajednice, ponos krajine uz viteški duh i hrabrost, tvrdoglav, častan, požrtvovan.

Djuradj: iznemogao, brižan, oprezan, iskusan, mudar, zaštitnik, preosetljiv, oseća veliku ljubav prema sinu, ali i strepnju i strah zbog Ivinog odlaska na megdan, srećan i zahvalan sinu što ga je odmenio i spasao čast i dostojanstvo porodice.

Aga od Ribnika: moćan, samouveren, ohol, iskusan, kukavica, zao, želi da vredja i ponižava, pohlepan.

IV grupa: Stevan Đ., Jelena, Mihailo, Ivan

1. Izdvoj stilske figure koje primećuješ u pesmi „Ivo Senković i aga od Ribnika“.

Kontrast:

iskusni Senković Đurađ prema njegovom neiskusnom sinu

kukavičluk age od Ribnika prema hrabrosti Ive Senkovića

Gradacija:

opadajuća gradacija u razlozima koje Đurađ daje Ivi da ne ide na megdan

Simboli:

gaće i košulja = aga od Ribnika želi da ponizi Đurađa time što mu nudi da radi ženski posao

Poređenje:

ciknu kao zmija

riče kao zmaj

2. Razmisli u kom književnom delu smo čitali o boju diva i junaka. Pokušaj da se setiš sa kojom biblijskom pričom smo tada uspostavili paralelizam po sličnosti opisanog.

O boju diva i junaka smo takođe čitali u književnom delu „Kanjoš Macedonović“.

To smo povezali sa biblijskom pričom o Davidu i Golijatu.

V grupa: Nikola P., Dunja, Milan G., Tara, Uroš

       Atinjani su svake devete godine morali da šalju 7 momaka i 7 devojaka u Kritski Lavirint. U Lavirintu je ziveo Minotaur,covek-bik.

       Tezej,sin Egeja,dobrovoljno se prijavio da ode na Krit.

Otac mu to nije odobravao,ali je ovaj ipak otisao. Na Kritu je,uz pomoc Arijadne, savladao Minotaura.

       Pre odlaska na Krit Tezej je obecao ocu da ce ako pobedi rasiriti bela jedra.

On je nazalost to zaboravio, pa se Egej bacio u more.

Slicnosti i razlike:
Slicnosti: Ivanov otac daje Ivanu da ide na megdan, kao što i Tezejev otac daje Tezeju da ode na Krit.
Razlike: U priči sa Tezejem Tezejev otac se ubio, a u pesmi ,,Ivo Sankovič i aga od Ribnika“ Ivanov otac preživljava. U priči je Tezej ostavio crno jedro zbog kag je njegov otac pomislio da je mrtav, a u pesmi je Ivan obukao odeću age zgob koje je Ivanov otac mislio da je Ivan mrtav.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s