U susret trećem pismenom…

12224851679X2h9SIako prvi razred 3. pismeni zadatak radi za dve odnosno za tri nedelje, neki su već počeli da uobličavaju svoje misli na određene teme. Da li je inspiracija bila to što samu lektiru nisu pročitali na vreme ili nešto sasvim drugo, nećemo razmatrati, ali sastav hoćemo! 🙂 Danteov „Pako“ pruža pregršt tema za pisanje, Nikola Samardžić predlaže svoju. Ako želite nešto da dodate Nikolinom sastavu, dopišite na blogu. Ako imate svoj sastav, stavite na blog.

Danteov „Pakao“
Kroz glavnu temu potrage za Bogom i njegove spoznaje stalno se u “Komediju“ upliće pokretačka energija sadržana u pesnikovoj ljubavi prema Beatriče. Dante spretno u temu inspirisanu Bogom i religijom, ne izlazeći preterano iz okvira svojih srednjovekovnih prethodnika, uspeva da kao jednu od centralnih figura epa stavi čoveka i njegova osećanja. Prolazeći kroz pakao, on razgovara sa grešnim dušama pokojnika i s pažnjom prati njihove priče u kojima grešnici opisuju svoje unutrašnje raskole i nedoumice sa kojima svaki čovek može da saoseća. Pritom Dante lukavo za svoje sagovornike bira važne i uticajne ličnosti iz prošlosti među kojima i velikane antičke umetnosti i nauke koji će kroz decenije koje predstoje služiti kao osnova renesansne misli. Njega ne inspiriše toliko Biblija koliko antičko delo, za Dantea neprevaziđenog, Vergilija, „Eneida“, a njegova čežnja za ponovnim sastankom sa Beatriče skoro se izjednačava sa njegovom željom da na svom čudnovatom putovanju uspe da spozna Boga. Opisujući krugove pakla Dante ujedno opisuje slabost čoveka da se odupre kvarnim čežnjama i emocijama, njegovu kratku pamet koja ga tera na nemoralne radnje i njegovo prokletsvo da ga kroz život ne nosi um već osećanja koja su i samog Dantea u prvom pevanju navela na kriv put. Tačno je da pisac ujedno u epu pokušava da objasni učenje hrišćanske crkve i naglasi svemoć Boga, što nepogrešivo govori o srednjovekovnom poreklu dela, uostalom mnoge sitne, ali značajne pravilnosti koje prožimaju ep sugerišu na piščevu uverenost u savršenost univerzuma iza čijeg stvaranja stoji božja ruka, ali ono što izdvaja Danteovo delo iznad ostatka profanih tekstova tog vremena je njegova pomalo prikrivena, ali snažna okrenutost prema čoveku koja je inspirisala i Bokača i Petrarku da napišu najvrednija književna dela humanizma.
Na samom kraju „Pakla“ Vergilije i Dante „izbiše i opet videše zvezde“ i iako prošavši kroz devet krugova pakla i razjasnivši sebi same tajne zagrobnog života ugledavši beskonačno nebo ostaše pred njim zapitani morajući da nastave svoj put uputiše se u čistilište…

Nikola Samardžić, Id

Advertisements

One thought on “U susret trećem pismenom…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s