Istraživački zadaci za čitanje i tumačenje bajke „Zvezda u čijim je grudima nešto kucalo“

starryrhone_vangogh_bigU utorak, 26. marta radićemo jednu umetničku bajku. Evo par zadataka koji će ti pomoći da se aktivno uključiš u rad na času.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Pročitaj iz Čitanke bajku Grozdane Olujić „Zvezda u čijim je grudima nešto kucalo“.

2. Izdvoj glavne likove.

3. Objasni zbog čega su se posvađale zvezde. Razmisli na koji grčki mit koji smo pominjali na času te podseća povod za svađu zvezda.

4. Šta zaključuješ o izvanrednoj lepoti na osnovu pročitanog u bajci Grozdane Olujić, kao i u narodnoj bajci „Zlatna jabuka i devet paunica“? Kakva je sudbina izvanredno lepih bića?

5. Opiši noćni jezerski ambijent i izdvoj detalje koji su, po tvom mišljenju, posebno upečatljivi. Razmisli kakva je funkcija opisa noćnog ambijenta.

6. Kako izgleda susret Zvezde i Čobanina? Šta je očaralo Zvezdu, a šta Čobanina? Da bi upotpunila/upotpunio razumevanje i lepotu opisanog, pronađi i pročitaj mit o Orfeju.

7. Objasni i opiši promene koje se događaju Zvezdi. Kako se Čobanin menja?

8. Čega se Zvezda odriče da bi bila sa Čobaninom? Kakav je tvoj stav o njenom izboru? Pripremi se da na času argumentuješ svoje mišljenje.

9. Razmisli o upozorenju Zvezdine Majke. Šta nam ova bajka govori o ljubavi? Zašto Čobaninovu frulu mogu da čuju samo oni koji vole?

10. Uporedi svoje znanje o narodnoj i umetničkoj bajci. Razmisli i istakni sličnosti i razlike između ta dva tipa bajki.

11. Izdvoj najznačajnije motive u bajci „Zvezda u čijim je grudima nešto kucalo“.

12. Ukoliko te ova bajka podstakla i da se likovno izraziš, nacrtaj Zvezdu ili Čobanina. Crtež ćemo staviti na blog.

13. A kada završiš sa pripremom za čas, otkrij naziv slike koja stoji kao ilustracija za ovaj članak i ime njenog autora. Napiši par utisaka o slici. Smatraš li da je ona adekvatna (dobra) ilustracija za ovu bajku?

 

Advertisements

9 thoughts on “Istraživački zadaci za čitanje i tumačenje bajke „Zvezda u čijim je grudima nešto kucalo“

  1. Naziv ove slike je Zvezdano nebo iznad Rone(Rona je reka koja protice kroz Francusku i Svajcarsku). Naslikao ju je Vinsent van Gog(Vincent van Gogh), najpoznatiji holandski slikar, graficar i crtac.

  2. Samo jedno pitanje:Da li je potrebno da u svesci napisemo odgovore na sva pitanja posto cemo je u skoli ionako detaljno izanalizirati ili mozemo samo da razmislimo o odgovorima ovih pitanja i na casu izlozimo nase misljenje?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s