Odgovori na istraživačke zadatke u vezi sa „Komadima“

vitezZorana Kovačević i Aleksa Đorđević (Ie) potrudili su se da daju svoje odgovore na istraživačke zadatke u vezi sa „Komadima različnijeh kosovskijeh pjesama“. Zorana je uradila odličan posao pre samog časa, a Aleksa je dopunio njene odgovore. A vi možete i sami da dopišete one odgovore za koje smatrate da zahtevaju opširniji ili detaljniji ili, čak, drugačiji odgovor. Ti odgovori će vam biti dragoceni kada se budete pripremali za kontrolni iz narodne književnosti!

1. Razmisli zašto se u „Komadima“ opisuje stanje pre boja i stanje posle boja, ali pesama o samom boju nema. Podseti se velike epske pesme koju smo radili tokom prvog polugodišta u kojoj je, takođe, opisano stanje na Kosovu pre boja. Pronađi taj odlomak u Čitanci i ponovo ga pročitaj.

ZORANA:Opisivano je stanje pre i posle boja zato što je narodnom pevaču bilo suviše bolno da priča o boju, jer su u tom boju poginula dva srpska velikana.

ALEKSA: Sami podaci o boju su nepouzdani, brojke i različiti tipovi priča veoma variraju. Verovatne je da se oni koji su opevali boj nisu mogli da odluče za „pravu“ verziju.

2. Objasni čime je izazvan sukob Srba i Turaka.

ZORANA: Sukob je izazvan Muratovim pismom u kom one poziva Lazara na borbu, ako ne želi da se preda (tj. da preda „ključe i harače“). Lazar odbija da se preda čime je izazvan Kosovski boj.

ALEKSA: Cela I pesma objašnjava zašto je došlo do rata s Turcima: Nit’ je bilo niti može biti:/ Jedna zemlja a dva gospodara… A ti hajde u polje Kosovo,/ da sabljama zemlju dijelimo. Knezu Lazaru je nemoguće da se preda bez borbe, a ni da Muratu pošalje harač za 7 godina. Zato je Lazar odmah shvatio da će se boriti, ali je znao i koliko je turska vojska jača. Bio je ogorčen (knjigu gleda, grozne suze roni)

3. Prouči Muratovu pretnju. Šta je u njegovim rečima bahato, nadmeno i uvredljivo?

ZORANA: U Muratovim rečim je bahato, nadmeno i uvredljivo to što je on došao na tuđu teritoriju i želi da nametne svoju vlast. On vređa i potcenjuje Lazara svojim predlogom o srpskoj predaji.

ALEKSA: Murat je pohlepan i bahat u svojim zahtevima: Već mi pošlji ključe i harače,/ Zlatne ključe od svijeh gradova,/ I harače od sedam godina.

4. Kako knez Lazar reaguje na Muratov zahtev?

ZORANA: Lazar „grozne suze roni“. On je u bezizlaznoj situaciji, plače i tuguje. Zna da mu predstoje dve opcije – rat ili predaja.

ALEKSA: Lazar ne želi da se preda, a uslove ne može da ispuni (niti bi želeo). Zato proklinje sve koji se ne odazovu na boj koji će odlučiti sudbinu jednog malog naroda. Proklinje im rod što je najuticajnija kletva.

5. Zašto je poziv na boj knez Lazar uobličen u formu kletve? Zbog čega se u kletvi posebno insistira na rodu i porodu?

Poziv je uobličen u kletvu kao izraz Lazareve nemoći. On kune rod i porod, jer je to najteži vid kletve.

6. Odredite mesto i vreme radnje u III komadu poznatom i pod nazivom „Kneževa večera“.

ZORANA: Knez Lazar poziva svu srpsku vlastelu na svoj dvor u Kruševac pre Kosovskog boja.

ALEKSA: Možda je to poslednji dan kada će se svi okupiti, gostiti se, jesti i piti.

7. Kojim povodom se okupila srpska vlastela?

Okupili su se povodom Lazareve slave.

8. Narodni pevač nabraja prisudnu gospodu i gospodčiće. Koju stilsku figuru prepoznaješ u tom nabrajanju i kakva je njena funkcija?

ZORANA: Narodni pevač nabraja gradativno svu srpsku vlastelu po junaštvu i gospodstvu.

ALEKSA: Kontrast gospoda – gospodčići, kasnije vera – nevera, izdajstvo – odanost, kukavičluk – junaštvo. Gradacija: po starešinstvu, Jug Bogdan; po gospodstvu, Vuk Branković; po milosti, Jugovići; po lepoti, Kosančić Ivan; po visini, Toplica Milan; po junaštvu, Miloš Obilić.

9. Među nabrojanima Miloš Obilić je izdvojen po junaštvu, a Vuk Branković po gospodstvu. Šta nam taj podatak govori o Milošu, a šta o Vuku? U potrazi za odgovorom razmisli o tome kako se stiče status junaka, a kako status gospodara.

ZORANA: Vuk Branković je kao potomak vlasteoske loze nasledio mesto za kneževim stolom, dok je Miloš obilić to mesto, kao čovek iz naroda, zaslužio isključivo svojim junačkim delima.

ALEKSA: Junaštvo se stiče u ratu, u svesnom žrtvovanju za domovinu, svoj narod. Junaštvom se stiče i poverenje naroda, tako je veliko poverenje i uvažavanje stekao i knez Lazar. Status gospodstva se stiče nasledno. Gospodstvo ne označava i hrabrost, lojalnost, već samo vladarsko poreklo. 

10. Kako Lazar nazdravlja Milošu?

ZORANA: Lazar priča kako će ga Miloš izdati i odbeći caru Muratu. Kao prijatelju mu se obraća sa „vero“, a kao izdajniku sa „nevero“.

ALEKSA: Sumnja se pojavila već u samoj postavki trpeze, gde su imućni po jakim osobinama poređani oko Lazara. Na samom kraju stola se nalazi Miloš Obilić koji ima najveće junaštvo. Na toj skali bi, prema svojstvima koja trebaj da krase čoveka, trebao da se nađe najveći junak, koji se najduže pamti i najviše ističe. Druga, jača sumnja se oseća u Lazarevoj zdravici Milošu koja je preokret u pesmi. Ta zdravica će, navodno, da načini preokret u celoj srpskoj istoriji. Lazar je optužio Miloša za izdajstvo i porekao njegovu dotadašnju odanost njemu i srpskom narodu. Lazar ostaje smiren, što je nelogično. Logično je da pokazuje veoma jake emocije. To svedoči da optužba nije njegovo mišljenje, najverovatnije, što i Miloš uočava.

11. Šta saznajemo o Miloševom karakteru na osnovu odgovora?

ZORANA: O Milošu saznajemo da je energičan, samouveren, hrabar, odlučan, poštuje sve prisutne.

ALEKSA: To što je Miloš skočio objašnjava da je uvređen, gnevan, zaprepašćen. Jasno odbija sumnju i optužbu. Direktno okrivljuje Vuka Brankovića, a on „ladno pije vino“, opušten je i uživa u Lazarevom pogledu na njega kao na pozitivnog lika. Miloš se zaklinje bogom da će sutra ubiti Murata i tako rečju i delom dokazati svoju vernost. Zaklinjanjem u boga brani svoju čast, ponos i dostojanstvo. Miloš je beskompromisan – što na umu, to na drumu. Brzo reaguje, dobro se brani i kao idealni junak nikad ne kaže nešto što ne ispuni.

12. Protumači odluku ostale gospode da ćute.

ZORANA: Svi ostali ćute jer je dominantan verbalni sukob između Miloša i Lazara. Sama situacija je vrlo dramatična.

ALEKSA: U III pesmi (Kneževa večera) postoje samo dva glasa: Milošev i Lazarev. Uvođenjem drugih glasova narušila bi se priča. Atmosfera bi bila drugačija.

13. Zašto narodni pevač nije dozvolio Vuku Brankoviću da odgovori na optužbu?

Zato što je Vuk Branković u narodnoj epici obeležen kao izdajnik i kukavica.

14. Koji motivi preovlađuju u III komadu („Kneževoj večeri“) − statički ili dinamički? Izdvoj najvažnije motive u III komadu. Utvrdi da li se neki motivi ponavljaju u ostalim komadima. Ako se ponavljaju, objasni funkciju tog ponavljanja.

ZORANA: Preovlađuju statički motivi, jer je situacija napeta. Izdvajaju se motivi: izdaje, kletve, žrtvovanja, verbalnog sukoba.

ALEKSA: Jedina radnja u pesmi je dijalog Miloša i Lazara, ali se stilskim figurama i samim tokom događaja atmosfera veoma slikovito dočarava (dinamično). Motiv viteštva i motiv izdajstva se pojavljuju i u II, III i u IV pesmi. Funkcija ponavljanja ovih motiva je stalno vraćanje na isto, a to je pitanje izdajstva i hvaljenje i isticanje viteštva.

15. Koji biblijski motiv prepoznaješ u sceni kneževe večere?

ZORANA: Prepoznaje se biblijski motiv izdaje. Kao što je Isus Hrist na tajnoj večeri rekao da će ga neko izdati, tako i knez Lazar sumnja na isto.

ALEKSA: U Bibliji Isus kaže da će ga neko izdati, dok u „Kneževoj večeri“ Lazar direktno okrivljuje Obilića. U „Kneževoj večeri“ saznajemo da je Vuk Branković oklevetao Obilića Lazaru (on uživa zaštitu kneza zbog bogatstva i porekla), dok u Bibliji Isus kaže svoje lično mišljenje.

16. Zbog čega je, u IV komadu, baš lik Miloša Obilića onaj koji se raspituje za množinu turske vojske?

ZORANA: Miloš Obilić se kod Kosančić Ivana raspituje za množinu vojske jer ima nameru da ubije turskog cara Murata, a takođe iz straha da njegova vojska ne izgubi i živi u ropstvu.

ALEKSA: Obilić jedini ima hrabrosti da pita nešto što bi druge demoralisalo i porazilo pre same bitke. Želi da čuje koliko ima Turaka i gde su kako bi napravio plan za akciju.

17. Prouči izveštaj Ivana Kosančića. Koje stilske figure prepoznaješ u tom opisu?

ZORANA: U izveštaju Ivana Kosančića javlja se hiperbola („Da iz neba plaha kiša padne, niđe ne bi na zemljicu pala, već na dobra konja i junaka“).

ALEKSA: Epsko nabrajanje: Od mramora do suva javora,/ od javora, pobro, do Sazlije…

18. Zašto Obilić savetuje Kosančića da caru Lazaru ne predoči takav izveštaj?

Obilić savetuje Kosančića da Lazaru ne predoči takav izveštaj da se knez ne bi zabrinuo i da se vojska ne bi poplašila.

19. Analiziraj kako se izveštava o toku i ishodu bitke. Kako su se srpski junaci borili? Šta kratki opis u V komadu kazuje o njihovom požrtvovanju, hrabrosti i istrajnosti?

ZORANA: Kratak opis u V komadu govori o samom boju i delima nekih junaka. Svi opisi su dati u hiperboli što nam samo ukazuje na veličinu požrtvovanja tih junaka.

Banović Strahinja – dvadeset ubija jednim zamahom sablje.

ALEKSA: Srpska vojska je istrajna i hrabro se bori. Navedeni su pojedinci koji se bez straha od smrti časno bore za svoj narod.

20. Na kraju, razmisli zašto Lazarica nije prerasla u ep.

ZORANA: „Lazarica“ nije postala (kao npr. „Ilijada“) ep zato što Srbija nije pobedila i ep ne bi imao srećan kraj. Mislim da pesme o Kosovskom boju imaju veći značaj kada su samostalne.

ALEKSA: Prema istorijskim činjenicama Srbi su pretrpeli poraz. Verovatno je to jedan od razloga zašto „Lazarica“ nije pretvorena u ep. Za stvaranje epa je potrebno isključivo jedan pesnik, što u ovim skupovima pesama o Kosovskom boju nije slučaj. Ostale su dve mogućnosti koje smo naveli na času: svaka pesma ima vrednost za sebe; sve pesme su nastale posle boja, u njima je puno legende.

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Odgovori na istraživačke zadatke u vezi sa „Komadima“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s