Pripremite se za hajduke i uskoke…

04-Cucuk-Stana-copyNa narednim časovima podsetićemo se šta znamo o hajducima i uskocima, šta smo čitali o njima, šta nas je u hajdučkim i uskočkim pesmama zadivilo i začudilo. Ovde ćeš naći pesmu „Ljuba hajduk-Vukosava“ koju treba da pročitaš, a pogledaj i istraživačke zadatke u vezi sa tom pesmom. Takođe, u Čitanci pronađi i pročitaj pesmu „Ropstvo Janković Stojana“. Tu pesmu si čitala/čitao u osnovnoj školi. Priseti se šta ste o toj pesmi tada govorili na času.

Ljuba hajduk-Vukosava

1. Podseti se šta znaš o hajducima:

* ko su bili hajduci

* zašto se narod odemetao u hajduke

* gde su hajduci živeli

* ko su bili njihovi neprijatelji, a ko prijatelji

* opiši hajdučki etički (moralni) kodeks

2. Hajdučke pesme si čitala/čitao u osnovnoj školi. Podseti se tih pesama i opevanih hajduka. Kog hajduka bi izdvojila/izdvojio kao najupečatljivijeg? Pripremi se da na času obrazložiš svoj izbor.

3. Pročitaj narodnu epsku pesmu „Ljuba hajduk-Vukosava“.

4. Kakav utisak je na tebe ostavila pročitana pesma? Šta je u njoj novo i neobično?

5. Opiši ljubu hajduk-Vukosava. Kako zamišljaš njen fizički izgled, a kako je u pesmi predstavljen njen karakter? Uočavaš li promenu u njenom ponašanju kada se od mlade žene transformiše u mladog deliju? Pokušaj da objasniš razloge novonastale promene.

6. Obrati pažnju na scenu ljubinog opremanja. Koju scenu iz narodne epike ta scena parodira? Kome ili čemu je narodni pevač odlučio da se podsmehne? Zašto?

7. Kako se ljuba hajduka Vukosava ponaša prema Bojičić Alilu? Koju „strategiju“ bira u nameri da sprovede svoj plan?

8. Zašto ljuba odmah ne razotkriva svoj identitet pred mužem? Razmisli zašto ona koristi priliku da muža dva-tri puta udari topuzinom? Kako taj postupak objašnjava narodni pevač, a kako ona?

9. Uporedi ljubu hajduka Vukosava sa ženskim likovima o kojima smo do sada čitali. Posebno imaj na umu Hasanaginicu i Anđeliju iz narodne epske pesme „Dioba Jakšića“.

10. Priseti se kako, na osnovu narodne lirske pesme „Srpska djevojka“, treba da izgleda idealna srpska devojka/žena, a onda razmisli koliko ljuba hajduk-Vukosava odstupa od tog obrasca.

11. Na koji način narodni pevač u ovoj pesmi pravi iskorak iz patrijarhalnog skupa pravila koji se odnose na ženu i njen položaj u patrijarhalnoj porodici? Zašto je taj iskorak načinjen?

12. Podvuci u pesmi sve nepoznate reči. Njihovo značenje možeš naći u Antologiji narodnih junačkih pesama Vojislava Đurića.

13. Na osnovu ove narodne epske pesme čuveni pesnik Laza Kostić napisao je komediju „Gordana“. Izdvoj elemete komičnog u narodnoj epskoj pesmi „Ljuba hajduk-Vukosava“.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s