„Sumnjivo lice“ – istraživački zadaci

Scena iz predstave "Sumnjivo lice" u JDP-u

Scena iz predstave „Sumnjivo lice“ u JDP-u

U ponedeljak, 30. 9. u 20h u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gledaćemo komediju Branislava Nušića „Sumnjivo lice“. Dok se spremate za predstavu, a kasnije i za čitanje lektire (počinjemo obradu lektire u četvrtak, 10. oktobra), evo nekoliko istraživačkih zadataka koji će nam pomoći da što bolje obradimo ovo klasično delo srpske dramske književnosti.

P. S. Nalazimo se ispred pozorišta u 19.30h! 🙂

 

1. Pripremi se da na času obrazložiš svoje utiske o komediji Branislava Nušića „Sumnjivo lice“.

2. Čemu si se najviše smejala/ smejao u ovoj komediji? Razmisli kakva je to vrsta i smeha i čemu se u suštini mi smejemo?

3. Pokušaj da pronađeš odgovor na pitanje zašto pisci pišu dela sa temom iz političkog i društvenog života. Razmisli da li postoji književno delo koje „živi“ nezavisno od društveno-istorijskih okolnosti u kojima je nastalo.

4. Za Nušićeve komedije se kaže da imaju univerzalno značenje. Razmisli šta bi bilo univerzalno (svevremensko) u ovom Nušićevom delu.

5. Pokušaj što preciznije da definišeš čemu se Nušić, zajedno sa čitaocima/gledaocima njegovog komada, podsmeva.

6. Objasni odnos između kapetana Jerotija i Viće. Ilustruj primerima iz dela njihov odnos i zaključi kakav gradacioni postupak pisac koristi u razvojnoj liniji tog odnosa.

7. Skiciraj moralni lik predstavnika vlasti u ovom komadu. Uoči i obrazloži da li postoji veza između njihovog ponašanja i izgleda.

8. Pronađi delove teksta u kojima pisac govori o pravdi. Zašto kaže da je zakon kantar? Ako ne znaš šta je kantar, pronađi u rečniku na kraju knjige „Sumnjivo lice“ ili u nekom drugom rečniku.

9. Obrati pažnju na jezik koj Nušić koristi u svom delu. Analiziraj sledeće rečenice i podvuci neknjiževne reči: „Da umreš, bre, pa da dođeš pred rajska vrata, pa bi to onaj morao kazati…“ „Bre, gospodine Milisave, gde bi ti bio kraj da si ostao u vojsci pa da osvajaš tako Evrope…“ „Šta je to, more?“ Kakva je umetnička vrednost neknjiževnih reči u umetničkom delu? Znaš li još nekog pisca koji u svoja dela unosi neknjiževne jezičke elemente?

10. Razmisli i objasni koji je doživljaj umetničkog dramskog dela kompletniji: kada se čita ili kada ga gledamo u pozorištu? Razmisli u čemu je umetnička vrednost kostima i scenografije na sceni u pozorištu.

Advertisements

2 thoughts on “„Sumnjivo lice“ – istraživački zadaci

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s