Čitanje – istina ili izazov? :)

color-adult-logo-2Kako da čitanja postane „unosan posao“? Lako, u tri koraka:

1. Pročitate 3 knjige u polugodištu, ali knjige koje nisu deo lektire.

2. Jednu po jednu predstavite odeljenju, na času srpskog ili građanskog, kako se dogovorite sa nastavnicom. Predstavljanje ne treba da traje duže od 10 minuta, a vi odlučite da li želite da pričate o knjizi, pevate o knjizi, „odsvirate“ knjigu, napravite prezentaciju o knjizi, govorite o knjizi na engleskom jeziku. Pri tome, vaš cilj je da zainteresujete i zabavite, a još bolje ako nekog podstaknete da pročita vašu knjigu. Vaš nastup ocenjuje odeljenje, a ne nastavnica.

3. O pročitanoj knjizi napišite do 15 rečenica – zašto ta, a ne neka druga knjiga i taj tekst stavljamo na blog. Uz opis knjige OBAVEZNO navedite autora, izdavača, mesto i godinu izdanja.

Dakle, dobijate 5 za čitanje + ocena odeljenja za prezentovanje. Zbir – ocena u dnevnik. I tako tri puta.

Advertisements

One thought on “Čitanje – istina ili izazov? :)

 1. „Galeb Džonatan Livingston“ (izdavač Element 2003, elektronksa verzija; prvo izdanje u Velikoj Britaniji Turnstone Press, 1972.) je moderna bajka koju je napisao Ričard Bah 1970. Ova knjiga je vrlo brzo postala bestseler u celom svetu. Prodata je u preko milion primeraka samo u 1972. godine. Inspirisala je mnoge i još uvek inspiriše, napisane su mnoge posvete i pesme, čak je napravljen film po knjizi. Muziku za film je komponovao poznati muzičar Nil Dajmond.
  Knjiga govori o ljudima koji slede svoje snove i prave svoja sopstvena pravila, kojima život predstavlja stalno učenje, potraga za nepoznatim i težnja ka savršenstvu.
  Džonatan Livingston je galeb ali za razliku od ostalih galebova kojima je život samo potraga za hranom, njemu je život letenje i usavršavanje letenja. U početku on je samo hteo da usavrši tehnike letenja do neke svoje granice. Ali sve što je više učio to je bio više svestan da nepostoje realne granice već da su to samo granice naših predrasuda, da smo ograničeni samo onoliko koliko to mislimo.
  On je proteran iz jata zbog svojih ideala koju su drugačiji, ali ga to nije pokolebalo.
  Sporedni likovi su galebovi Čiang (predstavlja oličenje mudrosti i znanja za Džonatana), Salivan (Džonatanov učitelj), Flečer (učenik koji je naučio da leti od Džonatana i koji nastavlja da uči druge galebove).
  Ova knjiga je kratka, interesantna i puna lepih rečenica i važnih pouka. Teško je objasniti šta je to što ovu knjigu čini tako posebnom ali dok sam je čitao uživao sam u njoj. Lepotu knjige pojačavaju originalne fotografije galebova u letu Rasela Mansona.
  O piscu:
  Ričard Bah, rodjen 1936, američki pisac i pilot. Napisao je brojna dela među kojima su pored „Galeb Džonatan Livingston“ najpozantije „Iluzije“, „Most preko večnosti“ i „Jedno“.
  Rastko Špinjo IIc

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s