O Onjeginu…

maxresdefaultEvo par zadataka koji bi trebalo da vam pomognu da zablistate na času kada budemo analizirali Puškinov roman u stihovima „Evgenije Onjegin“.

1. Pripremajući se za analizu romana „Evgenije Onjegin“ zapiši pet utisaka o pročitanom. Svoje utiske ćeš kratko obrazložiti na času.

2. Dok je pisao „Evgenija Onjegina“ Puškin je u jednom pismu upućenom prijatelju zapisao „sada ne pišem roman, već roman u stihu – đavolska razlika“. Razmisli zašto je pisanje romana u stihovima „đavoljski“ teško. Koliko se ovaj roman razlikuje od romana koje si do sada čitala/čitao?

3. U još jednom pismu upućenom prijatelju Puškin beleži kako roman (kao književni žanr) zahteva „brbljanje“, a u „Evgeniju Onjeginu“ Puškin, kako sam tvdi, „brblja do iznemoglosti“. Ispitaj istinitost ove tvrdnje na osnovu sopstvenih utisaka o pročitanom i konkretnih primera iz romana.

4. Istraži ulogu pisca u strukturi romana. Kada i zašto se on javlja? Kakav je njegov stav prema glavnim likovima romana?

5. Puškin vrlo detaljno predstavlja likove u svom romanu. Istraži sledeće segmente Onjeginovog lika: socijalni (društveni) položaj junaka; obrazovanje i vaspitanje; sadržaj njegove svakodnevice (večera sa prijateljima, pozorište, bal); „veština nežne strasti“ kao veština kojom Onjegin suvereno vlada; „splin“ kao „bolest“ od koje Onjegin boluje.

6. Proceni šta je u opisu Onjeginovog lika romantičarsko, a šta bi pripadalo epohi realizma.

7. Zašto je Onjegin odbio Tatjaninu ljubav na selu, a zbog čega se u nju strasno zaljubio u petrogradskoj sredini?

8. Na koji način Onjegin prihvata život na početku, a kako na kraju romana (uporedi I i VIII pevanje)?

9. Ko je ubijen u dvoboju: Onjegin ili zaneseni pesnik i sanjar, Lenski?

10. Istraži sledeće segmente Tatjaninog lika: društvena sredina u kojoj stasava; obrazovanje; čitalačke sklonosti i njihov preobražaj nakon razgovora sa Onjeginom; uticaj literature na Tatjanin pogled na svet, život, ljude i ljubav; odnos prema prirodi i selu.

11. Proanaliziraj razlike između Tatjane i Olge.

12. Zašto Tanja odbija Onjegina iako ga voli?

13. Istraži sledeće segmente lika Vladimira Lenskog: obrazovanje (informiše se nešto više o Univerzitetu u Getingenu i njegovom značaju u XIX veku); romantičarske crte njegovog lika; shvatanje ljubavi i prijateljstva.

14. Ko je simpatičniji autoru: Onjegin ili Lenski? Obrazloži svoju tvrdnju.

15. Pripremi se da diskutuješ o ključnim momentima u razvoju radnje u romanu: Tatjanino pismo Onjeginu; objašnjenje Onjegina i Tatjane nakon primljenog pisma; dvoboj Onjegina i Lenskog; Onjeginovo pismo Tatjani.

16. Koji junak ili junakinja iz romana „Evgenije Onjegin“ pleni tvoju pažnju? Zbog čega? Koji junak ili junakinja ti je najmanje simpatičan? Zašto?

17. Razmisli zašto je Puškin za naslov romana uzeo ime jednog od junaka. Kako bi ti naslovila/naslovio ovaj roman?

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s