Čitamo Puškinove „Cigane“

gypsies3Nakon što iz „Lektire 2“ pročitaš odlomak iz Puškinove poeme „Cigani“ uradi sledeće zadatke kako bi što aktivnije učestvovala/učestvovao na času.

1. Centralne teme Puškinove poeme „Cigani“ su sloboda, ljubav i sreća. Razmisli kako ova tri pojma razumeju i tumače Cigani (starac i Zemfira), a kako ih doživljava Aleko.

2. Zbog čega Aleko napušta grad? Obrati pažnju kako on opisuje gradsku sredinu Zemfiri. Pronađi u njegovim rečima i postupcima odlike tipičnog bajronističkog junaka. Istraži mogućnost odstupanja od Bajronovog junaka kao idealnog romantičarskog junaka u Puškinovom oblikovanju Aleka.

3. Opiši prirodu Alekove i Zemfirine ljubavi. Može li se njihova ljubav uporediti sa Onjeginovom i Tatjaninom? Obrazloži odgovor.

4. Na kraju poeme „Cigani“ Aleko je ubio Zemfiru. Zbog čega je njihova ljubav sudbinski osuđena na propast?

5. Pojam ljubavi u ovoj poemi tesno je povezan sa pojmom slobode. Objasni tu vezu. Kakvo je tvoje razmišljanje na temu povezanosti ljubavi i slobode? Čemu si bliža/bliži – Alekovom ili Zemfirinom stavu?

6. Na samom kraju poeme stari Ciganin, Zemfirin otac, proteraće Aleka iz čerge rečima da nije dostojan slobode jer nosi ropstvo u sebi. Analiziraj i objasni značenje starčevih reči.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s