Poema koja je mnoge ostavila bez daha, a vas? :)

nevermore-the-ravenNaš zadatak je da pročitamo poemu Edgara Alana Poa „Gavran“ kao i odlomke iz njegove „Filozofije kompozicije“ – najznamenitijeg eseja u istoriji književnosti.

Šta radimo, kad i kako?

Najpre, imate link ka audio zapisu poeme „Gavran“. Smestite se udobno, sačekajte prvi sumrak ili, još bolje, ponoć, pustite pesmu i uživajte! 🙂 Pesmu slušamo na engleskom jeziku. Zašto? Romantičarski pesnici su smatrali da je muzika vrhunska umetnost i pokušavali su da rečima prenesu magijsko zvučanje i brujanje jezika, a mi ćemo da se prepustimo magiji zvuka koju je Po pokušao da „uhvati“ i prenese svojim, engleskim jezikom. Samo slušajte, pratite intonaciju, kako se menja glas glumca koji recituje „Gavrana“, oslušnite dramatiku i tragiku Poove poeme.

Sledeći zadatak je da pročitate prevedenu poemu. Odštampajte tekst pesme – trebaće nam na času, a na marginama zapišite vaše utiske, zapažanja, pitanja.

Treći korak – pročitajte odlomke iz „Filozofije kompozicije„. Pesnik vas namerno vodi iza kulisa, u njegovu „radionicu“, da vidite kako se pesma stvara i zašto Po pisanje pesme doživljava kao rešavanje matematičkog problema.

Kad sve završite – spremni ste za čas! 🙂 

Audio zapis: http://classicpoetryaloud.podomatic.com/entry/2008-02-29T02_21_58-08_00 (preuzeto sa http://en.wikipedia.org)

Tekst poeme „Gavran“: poema Gavran E.A. Po (preuzteo sa http://bs.m.wikipedia.org)

Tekst „Filozofije kompozicije“: Filozofija kompozicije (preuzeto sa http://likovna-kultura.ufzg.unizg.hr)

Za one baš, baš vredne, evo jednog članka iz „Politike“ u kome možete pročitati po nešto o Poovom životu i o misterioznom posetiocu njegovog groba: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Jednom-jedne-strashne-noci.lt.html (preuzeto sa http://www.politika.rs)

Posle svega, pretpostavljam da je nepotrebno da napomenem da je Po jedan od mojih omiljenih pisaca! 🙂

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s