Istraživački zadaci za čitanje i tumačenje „Ane Karenjine“

L-androgyne_2443492-L    Drago 2c,

nekada je morao doći i taj dan – „Ana Karenjina“ u svoj svojoj zastrašujućoj veličini! 🙂 Evo zadataka koji imaju za cilj da onima koji su čitali Tolstojev roman osveže sećanje i posluže im kao provera da li su roman stvarno pročitali ili smo malo čitali, malo kunjali, malo nam lutale misli, malo proklinjali dan kad je Tolstoj završio „Anu Karenjinu“! 🙂 Za one koji nisu pročitali roman, zadaci su tu da im potvrde da je kucnu poslednji čas ili … Takođe, među zadacima možete pronaći jedan ne tako težak dodatni zadatak čije rešavanje vas vodi ka boljoj oceni! 🙂 Taj zadatak mogu da reše svi, ali pošto smo realni, a ne zanesenjaci, uz to se i dobro poznajemo, recimo da se može prijaviti troje koji će zadatak da urade. Ta fenomenalna trojka prijaviće mi svoju želju najkasnije do ponedeljka, 24. 3

 

1. Na romanu „Ana Karenjina“ Tolstoj je radio oko pet godina, neprestano ga menjajući i doterujući. Imao je nedoumice čak i oko naslova romana. Najpre je roman nazvao „Moćna žena“, a potom „Dva braka“. Tek na kraju odlučio se za naslov pod kojim je roman i danas poznat – „Ana Karenjina“. Razmisli o značenjima navedenih, ali odbačenih naslova. Na kakav potencijalni smisao ti naslovi upućuju. Zbog čega ih je Tolstoj na kraju odbacio?

2. Prepiši u svesku epigraf (moto) romana. Kakva je njegova funkcija? Na koji način se odabrani moto odnosi na smisao romana? Da li je rešenje značenja epigrafa jednoznačno ili višeznačno?

3. Stvarajući svoje remek-delo Tolstoj se naročito mučio oko samog  početka romana. Prepiši u svesku rečenicu kojom roman počinje i razmisli o njenom značenju tj. o načinu na koji ona komentariše i sažima ceo roman.

4. U romanu su opisane četiri porodice i tri braka iz visokog društva. Napravi u svesci porodično stablo svake porodice. Objasni međusobnu povezanost ovih porodica. Okarakteriši porodice tako što ćeš izdvojiti bar pet osobina za svaku.

5. Uporedi porodice odnosno brakove i istakni ono što je za njih specifično, pri tome imaj na umu prvu rečenicu romana (srećne i nesrećne porodice).

6. „Ana Karenjina“ je dobra prilika da se konačno malo upustimo u svet filozofije! Oni koji žele da dobiju bolju ocenu ili poprave postojeću uzeće u biblioteci Platonovu „Gozbu“ i pročitaće IV besedu (naslovljena je Četvrta beseda: Aristofan) i objasniće nam, na osnovu pročitanog, šta su to androgini i idealna ljubav. Na osnovu njihove priče raspravljaćemo o idealnoj ljubavi kod Tolstoja, ali i danas: postoji li ona u opšte, kako je zamišljamo, gde je vidimo?

***

5. Opiši Alekseja Aleksandroviča Karenjina: njegov odnos prema društvu, državi i poslu, kao i njegov odnos prema porodici – ženi i sinu.

6. Kakva je, po Karenjinovom mišljenju, uloga žene u društvu, porodici i u njegovom ličnom životu?

7. Analiziraj Karenjinovo razmišljanje i rezenovanje na vest o ženinoj preljubi. Šta te u njegovim unutrašnjim previranjima začudilo, zbunilo, zadivilo?

8. Objasni smisao kazne koju je Karenjin odredio za Anu.

9. Razmisli i istakni najvažnije unutrašnje motive koji pokreću Karenjina.

10. Pripremi se da na času obrazložiš svoje mišljenje (stav i sud) o Karenjinu.

***

11. Opiši grofa Alekseja Kiriloviča Vronskog: usredsredi se na njegov portret i karakter, njegove životne navike, sklonosti, zanimanje, odnos prema vojnoj karijeri, odnos prema porodici (majci i bratu), odnos prema ženama.

12. Analiziraj ljubav Vronskog i Ane. Istakni svoja razmišljanja i osećanja o njihovoj vezi. Šta ti se u njihovom odnosu dopalo, šta je nerazumljivo, šta osuđuješ, shvataš, a sa čime saosećaš?

13. Zbog čega Vronski i Ana odbacuju mogućnost da „igraju“ po utvrđenim nepisanim pravilima preljubnika iz visokog društva? Kako je takva odluka uticala na njihov život?

14. Šta je uzrok ljubavnog kraha ovo dvoje ljudi?

15. Protumači pojam „muške slobode“ koja je Vronskom tako draga, a koja kod Ane budi ljubomoru.

16. Objasni postupak Vronskog nakon Anine nesrećne pogibije. Zašto je rat jedino rešenje za njega?

***

18. Opiši kneginju Anu Karenjinu: portret, karakter, odnos prema mužu, odnos prema sinu, njenom bratu i njegovoj porodici.

19. Gde i kako se Ana upoznala sa Vronskim? Protumači simboliku tog susreta.

20. Opiši bal kod Ščerbackih. Šta se na tom balu dogodilo što će Ani promeniti život? Da li je samo Anin život nakon tog bala nepovratno promenjen?

21. Koju scenu u romanu smatraš presudnom za konačno razotkrivanje dvoje ljubavnika? Objasni.

22. Analiziraj duševnu borbu koja se odvija u Ani kada shvati da je preljubnica. Objasni smisao i suštinu njene drame. Šta u njenim postupcima odobravaš, razumeš, deliš njenu patnju i brigu, šta osuđuješ, ne shvataš i ne odobravaš?

23. Zašto visoko društvo u kom je Ana uživala izraziti ugled odbacuje Anu? Na koji način on ruši dvolične konvecije tog društva?

24. Uporedi Puškinovu Tatjanu Larinu i Tolstojevu Anu Karenjinu. Šta ove junakinje čini sličnim, a šta bi ih razlikovalo?

25. Zbog čega je smrt za Anu jedino rešenje?

***

30. Analiziraj lik Stive Oblonskog.

31. Uporedi njegovo ponašanje prema ženi i porodici sa Ljevinovim.

32. Uporedi njegovu preljubu sa Aninom.

33. Kakva osećanja u tebi izaziva Oblonski? Razumeš li ga? Osuđuješ li ga?

***

 

26. Ko je Konstantin Dimitrič Ljevin?

27. Kakav je njegov odnos sa ostalim junacima u delu?

28. Objasni njegovo razmišljanje o porodici, ljubavi, o braći, o selu, seoskom radu.

29. Razmisli o funkciji Ljevinovog lika u romanu i nastoj da odgonetneš simboliku čoveka u zvezdanoj noći na kraju dela o Ani Karenjinoj.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s