Istraživački zadaci za čitanje i tumačenje Kostićeve pesme „Santa Maria della Salute“

basilica-di-santa-maria-della-salute-photo_5454255-770tallPesma Laze Kostića „Santa Maria della Salute“ jedna je od najlepših, ali i najsloženijih pesama srpske književnosti. O njenoj lepoti i značenjima pisalo se mnogo i pisalo se dobro. Naš zadatak je da se pridružimo svima koji su u toj pesmi nazreli bar tračak njene uzvišenosti i velelepnosti. Zato su tu zadaci – opširni su, ali tako je moralo biti da bih vas što uspešnije provela kroz svet pesme za koju kažu da ječi kao orgulje, i ori se kao da je peva hor. Pesmu ćemo, naravno, raditi zajedno na času. Ovu pesmu su vrlo upečatljivo recitovali i mnogi naš pozorišni velikani. Upućujem vas na YouTube, nađite verziju koja vam se najviše dopada i prepričajte nam utiske, ako je to moguće! 🙂

1. Književna kritika je davno uočila i istakla značaj refrena u Kostićevoj „Santa Maria della Salute“. Smatra se da u svakoj od ukupno 14 strofa refren menja svoje značenje. Dok se u prvoj strofi on odnosi na Bogorodicu, u drugoj se dovodi u vezu sa hramom podignutim za Bogorodičin presveti lik. Obe strofe intonirane su kao pokajnička molitva. Zbog čega se pesnik kaje? Koji su uzroci njegovog sagrešenja? Zbog čega je došlo do promene stavova i drugačijeg poimanja lepote baš u crkvi Gospe od Spasa?

2. Treća i četvrta strofa često se dovode u vezu sa Jakšićevom pesmom „Ponoć“. Otkrijte zbog čega. Kome se pesnik ispoveda? Šta ga tišti i muči? Ko snosi krivicu za stanje u kome se nalazi? Kako biste opisali to duševno stanje?

3. Peta strofa unosi tematski preokret u pesmu, a refren se sada sa božanskih visina spustio na zemaljski svod. Koje vila koja granu pred pesnika? Zbog čega je on naziva vilom? Aktivirajte znanje koje imate o vilinskim bićima. Obratite pažnju na značenje glagola granuti, njegovu simboliku i na razloge zašto baš taj glagol pesnik upotrebljava. Za koga/šta se kaže da granjava? Kako on doživljava pojavu vile u svom životu? Kakve promene ona donosi? Obratite pažnju na kontrast kao stilsku figuru i objasnite njegov smisao.

4. Šesta strofa unosi pojmove ČEŽNJE i ŽUDNJE koji, sa pojavom vile, ulaze u pesnikov život. Razmislite o značenju ta dva pojma. Sa čime ih dovodite u vezu? Kakve značenjske asocijacije u vama izaziva pojam čežnje, a kakve pojam žudnje?

5. U sedmoj strofi pesnik se gotovo šapatom obraća Bogorodici saopštavajući joj sav svoj jad i ljubavnu brigu. Zbog čega je on nesrećan? Razmislite zašto vilu naziva „voćkom tantalskog roda“. Zbog čega je njemu u tom trenutku teško što ta voćka „nije sazrela pre“? Zašto je vreme disharmonična kategorija?

6. Osma strofa opisuje borbu – ko se bori, gde i zbog čega? Koje u toj borbi odneo pobedu? Imajte na umu da se pređašnja vremenska disharmojia sada prenela na disharmoniju u samom pesniku.

7. Deveta strofa opisuje pesnikovu tragičku krivicu – postupak koji je, iako poristekao iz plementih pobuda, prouzrokovao tragičan kraj jedne ljubavi. Izdvojte stih iz 9. strofe koji najbolje sažima njegovo ogrešenje o ljubav. Šta se na nivou kosmosa dešava nakon njegove kobne greške? Taj momenat dobija biblijske razmere – sa kojim trenutkom u Bibliji bismo ga doveli u vezu? Sličan primer smo čitali u Jakšićevoj „Ponoći“.

8. Kao što je 5. strofa unela tematski preokret u pesmu, tako i 10. strofa unosi ne samo tematski preokret, već i promenu pozornice. Nje više nema, spomen na nju pesniku je „sveti hram“. Ali pesma iznenada dobija mističnu dimenziju kada pesnik ustvrdi da se Ona „odonud javi“. Opišite njihove susrete. Proširite opis i na 11. strofu. Kada mu se Ona javlja, na koji način (reč GOVE znači ODGOVARA)?

9. U 12. strofi pesnik će reći da je između njega i Nje „sve ko u muža i žene“. Isidora Sekulić nije bila zadovoljna ovim Kostićevim stihom u inače savršenoj pesmi, pa ga je nazvala „progoretinom“. Razmislite zbog čega Isidora protestuje kada je navedeni stih u pitanju, a potom taj stih dovedite u vezu sa stihom „sve su miline, al’ nežežene“? Kakve bi to bilo miline? Opredelite se da li biste njihovu ljubav označili kao čulnu, erotsku ili platonsku, pa potom obrazložite svoj stav.

10. U 13. strofi pesnik pominje plod njihove ljubavi kao „raju prinovak drag“. O čemu, zapravo, peva? Setite se u kojoj pesmi smo naišli na slično, mada ne identično, značenje i odnos.

11. Četrnaesta strofa u sebi objedinjuje dve strofe. U toj dugačkoj strofi pesnik pominje trenutak u kome njegov san postaje najlepša java. O čemu on mašta? Šta omogućava ostvarenje tog sna?

Takođe, on opisuje i njihov ponovni susret. Dok je u 11. strofi njen nestanak izazvao kosmičku kataklizmu, njihov ponovni susret opet izaziva potres u celoj vasioni. Opišite tu promenu među bogovima, zvezdama, suncima. Šta ta promena, viđena u pesnikovoj stvaralačkoj imaginaciji, govori o snaz ljubavi i lepote?

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s