Istraži Hamletov lik

162235856Na početku drugog polugodišta, 4c se vraća Hamletu. Polugodište smo završili podsećajući se Šekspirove biografije i faza u njegovom stvaralaštvu; potom smo napravili mali uvod u dramu Hamlet ilustrujući njenu popularnost, a nakon toga odgledali smo i film – više nego dovoljno da se upustimo u analizu dramskog teksta, a posebno Hamletvog lika. Ovde su zadaci koji će nam pomoći da se pripremimo za rad na času.

  1. Opiši Hamletov karakter pre nego što se transformisao u usamljenu figuru u crnom. Posebnu pažnju posveti Ofelijinim rečima o Hamletu nekadašnjem. Nasluti kakav je Hamlet bio u prijateljstvu i druženju iz prvog susreta sa Rozenkrancom i Gildensternom. Obrati pažnju na Fortinbrasovu opasku o Hamletu kakav je mogao biti.
  2. Izdvoj Hamletove dominantne osobine nakon očeve smrti.
  3. Jedan od glavnih problema u vezi sa Hamletovom složenom i dvosmislenom lićnošću jeste problem nečinjenja. Izdvoj argumente koji idu u prilog ovoj tezi, a potom razmisli o situacijama u kojima se Hamlet pojavljuje kao preduzimljiv i odlučan.
  4. Književna kritika i danas razmatra problem Hamletovog odglumljenog ili stvarnog ludila. Izdvoj one situacije u kojima je jasno da Hamlet glumi mentalno rastrojstvo. Posebno analiziraj scenu nakon izvođenja Ubistva Gonzaga kao i scenu Ofelijine sahrane. Razmisli da li u tim scenama maska ludila ima svoju svrhu ili ludilo, možda, nije odglumljeno.
  5. Zbog čega Hamlet odlaže čin osvete?
  6. Smpremi se da prokomentarišeš na času Hamletove sumorne slutnje pred dvoboj sa Laertom. Kako razumeš njegovo insistiranje da se dvoboj, uprkos lošem predosećaju, održi?
  7. Uporedi Hamleta sa mladim Fortinbrasom. Razmisli zbog čega je Šekspiru bio potreban Fortinbrasov lik.
  8. Uporedi Hamleta sa likom Ahmeda Nurudina iz Selimovićevog romana Derviš i smrt.
  9. Neki od dominantnih motiva koji se pletu oko Hamletovog lika su motiv izolovanosti (usamljenosti) i motiv smrti. Na koje načine je Šekspir izolovao Hamleta na elsinorskom dvoru koji vrvi od ljudi? U kojim trenucima Hamlet razmišlja o smrti?
  10. Zašto Hamlet mrzi žene?
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s