Istraživački zadaci – kazna svakog đaka! :)

Zlocin-i-kazna-dostojevskiDostojevski je verovatno brže napisao svoj čuveni roman Zločin i kazna nego što smo se mi pripremili za njegovo čitanje i obradu na času! 🙂 Ali, može li nas iko kriviti što smo studiozni, temeljni i posvećeni!? 🙂 Tako smo 8. marta u JDP-u pogledali predstavu Zločin i kazna i utisci su bili…Pa, nemoguće ih je prepričati! Pošto smo obavili sve pripremne radnje i odložili čitanje koliko god je to bilo moguće, nemamo više kud – ostala nam je samo knjiga i istraživački zadaci, jedno zilion istraživačkih zadataka u prilogu – uživajte! 🙂

 1. Pripremi se da ukratko saopštiš o kakvom je zločinu reč u romanu F. M. Dostojevskog Zločin i kazna. Ko je izvršilac zločina? Da li je kazna koju je dobio, po tvom mišljenju, pravedna ili nepravedna?
 2. Opiši portret i karakter mladića koji je postao ubica. Može li se po njegovom izgledu naslutiti ubica?
 3. Koje životne okolnosti su ga navele na zločinački čin? Ukratko opiši te okolnosti.
 4. Kako je na Raskoljnikova delovao razgovor nepoznatog studenta u kafani sa oficirom u kom student priznaje da bi on staru lihvarku ubio bez trunke griže savesti?
 5. Šta je Raskoljnikova najviše potreslo u pismu Pulherije Aleksandrovne? Kakvu odluku je doneo u vezi sa vešću o Dunjinoj skoroj udaji za Lužina?Čijom sudbinom je podstaknuta njegova odluka?
 6. Pokaži na primerima iz romana da Raskoljnikova pogađa sudbina svih koji pate.
 7. Šta je Raskoljnikova naročito potreslo u priči Semjona Zahariča Marmeladova? Da li prema Marmeladovu osežaš gađanje ili sažaljenje?
 8. Razmisli koja te scena iz života Marmeladovih najviše potresla.
 9. Opiši najdramatičniju scenu u životu Marmeladovih. Na koji način je tragici momenta doprineo Lužin?
 10. Promisli o motivima koji su Raskoljnikova podstakli na zločin. Podeli ih na egzistencijalne i socijalne. Koji motiv on, razgovarajući sa Sonjom, navodi kao primaran?
 11. Koji motiv ti smatraš primarnim pokretačem na zločin?
 12. Šta misliš o Raskoljnikovoj podeli ljudi na višu i nižu kategoriju: na velikane poput Napoleona i vaši poput Aljone Ivanovne?
 13. Zbog čega pisac Raskoljnikova naziva monomanom?
 14. Razmisli zbog čega je Dostojevski doveo u vezu Raskoljnikova i Svidrigajlova. Uporedi ova dva lika u pogledu njihovih psihopatskih osobina.
 15. Raskoljnikov je vrlo složen književni lik. Šta o njegovoj kompleksnoj prirodi govori san o pretučenoj kobilici koju on polumrtvu ljubi u oči i gubicu? O čemu razmišlja nakon tog sna, a uoči odlaska da ubije staricu?
 16. Kako Raskoljnikov preživljava svoje pripreme da ubije staricu? Prikaži sam čin ubistva.
 17. Kako izgleda prvi susret Raskoljnikova sa vlastima?
 18. U čemu je zanimljivost razgovora Porfirija Petroviča i Raskoljnikova?
 19. Čime je motivisan Mikolka da prizna gnusno ubistvo starice? Kako to priznanje deluje na Raskoljnikova, a kako na Porfirija Petroviča?
 20. Objasni ulogu Porfirija Petroviča u isleđivanju Raskoljnikova. Da li je on dobronameran, zlonameran, zabavan, prvokativan?
 21. Kojom prilikom je prvi put versko osećanje opomenulo Raskoljnikova da posao koji radi pripada đavolu?
 22. Kada je ubio babu, Raskoljnikov je sa njenog vrata strgnuo dva krsta, a potom ih bacio na babine grudi. Kakvu su ulogu imali ti krstovi u njegovom kasnijem životu?
 23. Protumačio smisao Raskoljnikovljevog klanjanja pred Sonjom. Zašto on Sonji bezrezervno veruje? Da li je njen lik uverljiv?
 24. Kakvu ulogu u duhovnom preporodu Raskoljnikova ima Jevanđelje? Zašto najradije čita legendu o Lazarevom vaskrsenju?
 25. Razmisli zbog čega Sonja ne govori o odlasku Raskoljnikova na robiju već na stradanje? Na koje mesto iz Jevanđelja to podseća? Na koga podseća Sonja kada prati Raskoljnikova do mesta stradanja? Ko je pred svojim progoniteljima rekao čuvene reči: Ja sam to?
 26. Ko je, po tvom mišljenju, presudno uticao na Raskoljnikova da se preda vlastima – Porfirije Petrovič ili Sonja?
 27. Kada na robiji razmišlja o zločinu, Raskoljnikov se ne kaje zbog ubistva već zbog toga što je bio slab. Šta to govori o njegovoj ličnost?
 28. Zbog čega drugu robijaši na Raskoljnikova gledaju kao na otpadnika i bezbožnika? Kako tumačiš njihov odnos prema Sonji?
 29. Kakvu je moć pokazala ljubav u Raskoljnikovljevom preobražaju? Seti se Selimovića i njegove ideje da je svaki čovek uvek na gubitku osim ako ne pronađe ljubav.
 30. Protumači kraj roman. Koliko je on, po tvom mišljenju, uverljiv?
 31. Zbog čega je ovaj roman stekao svetsku slavu?

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s