Gospođo, čitajte sinu bajke!

7025082-fairytale-forest-insects-cityDok se pripremate za čitanje narodne bajke Zlatna jabuka i devet paunica, evo par podsticajnih zadataka o kojima biste mogli da razmislite…

  1. Internetom kruži anegdota (stvarna ili izmišljena, sada to nije ni važno) koja kaže kako je jednom prilikom jedna ambiciozna, ali zabrinuta mama pitala Alberta Ajnštajna: Šta da radim kako bih od moga sina načinila genija? Mama se dvoumila – da li da sinu zadaje teške logičke probleme, da li da mu obezbedi najbolje profesore ili da ga, možda, okrene ka eksperimentalnoj nauci? Ajnštajn je saslušao zabrinutu mamu, a onda joj odgovorio: Gospođo, čitajte sinu bajke. Razmisli o ovom Ajnštajnovom savetu. Zašto je Ajnštajn mislio da se genijalnost najbolje podstiče čitanjem bajki?
  2. Sećaš li se neke bajke u kojoj je opisano nešto fantastično ili nemoguće što je kasnije nauka pretvorila u stvarnost?
  3. Podseti se bajki koje su obeležile tvoje detinjstvo. Odaberi jednu, tebi najdražu i pripremi se da na času vrlo kratko objasniš zašto je za tebe ta bajka dragocena.
  4. Na času ćemo čitati odlomak iz narodne bajke Zlatna jabuka i devet paunica. Ova bajka je ekranizovana davne 1987. godine. Pogledaj petominutni insert, pa se spremi da izneseš svoje utiske o viđenom na času: https://www.youtube.com/watch?v=e3resA07Lmc
  5. U svetu se svake godine obeležava Svetski dan bajke. Pronađi na internetu koji dan u godini je posvećen bajkama i na koji način se on obeležava.
  6. Razmisli šta ljudi misle kada, opisujući nešto, kažu da je kao u bajci.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s