Istraživački zadaci za Andrićevu besedu

andric-prima-nobelovu-nagradu-1961Prvi razred (1c) se priprema za obradu jedne od najznačajnijih beseda u srpskoj književnosti, besedu poznatu pod nazivom O priči i pričanju. Da bismo na času svi učestvovali u dijalogu (jer tekst besede nećemo čitati tokom časa), evo par zadataka koji će nam pomoći da se, Andrićevim rečima kazano, nađemo i snađemo! 🙂

  1. Pročitaj tekst besede O priči i pričanju iz Čitanke.
  2. Pročitaj tekst još jednom, polako, pažljivo, sa olovkom u ruci, podvlači ono što ti se učini važno, lepo, ono što ti je nejasno. Prethodno čitanje je bilo samo da umiriš savest i ubediš sebe da je domaći urađen! 🙂
  3. Sad se malo odmori, da se slegnu utisci, prilegni. A dok se odmaraš, uzmi telefon i informiši se na internetu o Nobelovoj nagradi: kada je ta nagrada ustanovljena; za koje oblasti se dodeljuje; šta nagrađeni naučnik, umetnik ili političar dobija prilikom uručenja nagrade.
  4. Kad si već tu, pronađi listu sa imenima književnika-nobelovaca i zapiši u svesku imena samo onih pisaca čija si dela pročitala/pročitao.
  5. E sad se ponovo vrati za sto, pa Čitanku ispred sebe i idemo redom – Andrić na samom početku govori o značaju Nobelove nagrade ne samo za njega, već i za njegovu zemlju. Kako obrazlaže važnost Nobelove nagrade? Da li su njegove reči opštevažeće za svakog laureata?
  6. Po prirodi skroman, Andrić vešto izbegava, čak i u jednom neopsorno važnom trenutku kakav je dodeljivanje Nobelove nagrade, da govori o sebi kao piscu, stvaraocu, umetniku. Pronađi njegovu argumentaciju zašto to ne čini i pripremi se da o tome diskutuješ na času.
  7. Centralni deo svoje besede Andrić je posveti fenomenu priče i pričanja – kako tumačiš čovekovu potrebu da priča i da mu bude pričano? Svoju argumentaciji crpi iz samog teksta besede.
  8. Pronađi i podvuci ona mesta u Andrićevoj besedi u kojima on govori o: praktičnoj ulozi književnosti, vaspitnoj ulozi književnosti, saznajnoj ulozi književnosti i univerzalnom smislu koji književnost poseduje.
  9. Andriću su neki književni kritičari zamerali da je previše okrenut prošlosti i da se ne bavi sadašnjim (njegovim) vremenom. Kako on obrazlaže stvaralačku zaglednost u prošlost? Priseti se šta je Andrić bio po vokaciji!
  10. Jedno od važnih pitanja koje Andrić razmatra jeste pitanje stvaranja i moralne odgovornosti svakog stvaraoca. Izdvoj teme koje su, po Andrićevom mišljenju, odraz humane prirode svakog književnog dela, a koje su to teme koje ni bi smele naći svoje mesto u knjigama.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s