Digitalni hajduci-sedmaci i njihov domaći zadatak :)

 

Crtež Milice Vugdelić, 7b

Crtež Milice Vugdelić, 7b

Sedmaci uskoro završavaju svoje druženje sa hajducima, a počinju da upoznaju uskoke. Za sam kraj, hajduci i hajdučija ne mogu proći bez završne reči Vuka Karadžića, a i Vuk se u današnje vreme digitalizovao, pa su njegove izvrsne knjige sada svima dostupne. Kako i gde? Na sajtu Narodne biblioteke Srbije. Kao najveća i najbogatija nacionalna biblioteka, Narodna biblioteka prati savremena kretanja u bibliotekarstvu, pa je digitalizovala velik broj knjiga i časopisa i tako ih učinila dostupnim svima. Šta je domaći zadatak?

  1. Otići ćeš na sajt Narodne biblioteke Srbije.
  2. Kliknućeš na Digitalna NBS.
  3. U odeljku Kolekcije ispisano plavim slovima (među ostalim naslovima) stoji Stare i retke knjige.
  4. Kad klikneš na Stare i retke knjige, prvi na koga ćeš naleteti jeste Vuk, glavom i bradom! 🙂
  5. Zatim ćeš kliknuti na link Zbirka knjiga Vuka Stefanovića Karadžića.
  6. Među Vukovim knjigama naći ćeš Srpski rječnik. Tom knjigom detaljno ćeš se baviti u osmom razredu, ali te neće boleti ako je vidiš dok si sedmak! 🙂
  7. U Vukovom Rječniku naći ćeš odrednicu Hajduk. Kao i u svakom rečniku, i kod Vuka su reči poređane po azbučnom redu. Pri dnu strane (na monitoru) videćeš jedan prstić koji služi da prelistavaš strane. Taj prstić pomoći će ti da nađeš stranu koja ti treba, a trebaju ti dve strane – 826. i 827. strana. Takođe, obrati pažnju na lupu u donjem desnom uglu, pomoću nje uveličavaš stranu da bi sebi olakšala/olakšao čitanje.
  8. Pročitaćeš odrednicu Hajduk i u svesku ćeš zapisati sve ono što si pročitala/pročitao o hajducima, a mi nismo rekli na času. Posebnu pažnju posveti delu u kom Vuk priča o Stanku Crnobarcu, kao i o turskim hajducima.
  9. Sada kada znaš da postoje digitalizovane knjige, kad god ti nešto zatreba, a ne možeš da ideš u biblioteku ili te konkretne knjige u biblioteci nema – znaš gde ćeš da tražiš! 🙂
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s