Istraživački zadaci za Sofoklovu Antigonu

unnagggggmedNakon upoznavanja sa osnovnim odlika grčke tragedije i mitom o Edipu, Ic ide dalje – čitamo i analiziramo jednu od najlepših i najpotresnijih Sofoklovih tragedija, Antigonu. Sofoklov stil pisanja, sasvim očekivano, nije prijemčiv savremenom čitaocu, ali teme o kojima piše jesu svevremenske i pobuđuju različite misli i emocije. Istraživački zadaci su tu da usmere našu pažnju u savlađivanju Sofoklovog obimom nevelikog, ali značajem grandioznog dela.

 1. Podseti se još jednom mita o Edipu koji smo čitali na času. U čemu se ogleda Antigonina naročita vezanost za Edipa? Razmisli da li je svojom privrženošću Antigona već tada zakoračila u svet tragičke krivice.
 2. Posebnu pažnju posveti prvoj sceni Sofoklove Antigone. Na koji način je ta scena povezana sa mitom?
 3. Oko kojih likova se zapliće radnja u tragediji?
 4. Uoči na koji se način u Ismeninom i Antigoninom dijalogu utemeljio dramski sukob. Razmisli čiji stav podržavaš – Ismenin ili Antigonin. Zašto?
 5. Zbog čega je Kreont odlučio da sahrani Eteoklea, a da Polinikovo tele ostavi nepogrebeno? Da li se u samom činu nepoštovanja mrtvog tela začinje i Kreontova krivica?
 6. Kakva kazna sledi onome ko se ogluši o Kreontovu naredbu?
 7. Koje zakona zastupa Antigona, a koje Kreont. Razmisli zbog čega tumači ove tragedije kažu da Kreont zastupa muški, a Antigona ženski princip. Kakve bi karakteristike pripisala/pripisao jednom, odnosno drugom principu (pozovi se na tekst tragedije)?
 8. U čemu se ogleda uzvišenost Antigonine žrtve?
 9. Kako Kreont doživljava Antigoninu upornost i istrajnost?
 10. Ako postoji opravdanje za Kreontovo postupanje, pronađi ga.
 11. Obrazloži motive Hemonove pobune.
 12. Na koji način prorok Tiresija utiče na promenu Kreontovog stava?
 13. Zbog čega je tragični rasplet prikazan kao neizbežan? Kakav uticaj na tragični ishod ima porodična prošlost Edipove dece?
 14. Pažljivo, polako i koncentrisano pročitaj parafrazirane (prepričane) reči jednog od najčuvenijih proučavalaca Sofoklovih tragedija, Albina Leskija. Ovako on tumači tragičnu sudbinu Sofoklovih junaka: čoveku koji je srećan i moćan ne pristaje gordost, jer bogovi mogu u trenutku da ga unište. Zato je bogovima drag onaj RAZUM koji se NE PITA već se MIRI SA STVARIMA ONAKVIM KAKVE JESU jer čovek ne može da razume božji plan. Ali šta se dešava ako se čovek ipak odvaži da se osloni na sopstveni razum? Pokušavajući da kao umno biće shvati božji plan i suprotstavi mu se ako mu nije po volji, čovek neminovno strada. Čovek je razapet između sila razuma i božanskih sila u tom sukobu smrt je jedini način da sačuva svoje dostojanstvo. Ko se u mitu o Edipu i Antigoni suprotstavlja božijem naumu? Kako mi danas nazivamo božiji plan?

Za kraj razmisli o ovim pitanjima:

 1. Šta iz Antigoninog postupanja saznaješ o važnosti iskazivanja svog stava?
 2. Zbog čega je važno boriti se za svoj stav?
 3. Kako se boriš za svoje stavove?
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s