Istraživački zadaci za narodnu epsku pesmu Ivo Senković i aga od Ribnika

david-i-golijatNakon upoznavanja sa uskokom Stojanom Jankovićem, došlo je vreme da čitamo i o mladom, ali neustrašivom Ivi Senkoviću. Pesma o ovom zanimljivom junaku nalazi se u Čitanci, dugačka je, pa zahteva pažnju i koncentrisano praćenje teksta, po mogućstvu s olovkom u ruci. Kao i za pesmu Ropstvo Janković Stojana, gde smo se osvrnuli na Odisejev susret sa Penelopinim proscima, takoćemo i pesmu Ivo Senković i aga od Ribnika povezati sa mitom o Tezeju. Uz ovaj starogrčki mit, u pesmi ćemo preoznati i jednu starozavetnu legendu. Kad pročitate tekst pesme, možda se i dosetite o kojoj legendi je reč! 🙂 Evo zadataka koji će biti korisni u savladavanju tekst epske pesme.

 1. Pronađi u Čitanci uskočku pesmu Ivo Senković i aga od Ribnika. Pročitaj je i pri tome ne budi lenja tj. lenj, pogledaj rečnik nepoznatih pojmova koji se nalazi ispod pesme. Tako ćeš pomoći sebi u što boljem razumevanju radnje.
 2. Sastavi u svesci plan teksta pesme koji će ti pomoći da se u svakom trenutku školske godine brzo podsetiš o čemu je reč u pesmi.
 3. Razmisli kakve utiske u tebi izaziva pročitana pesma. Uporedi je sa pesmom Ropstvo Janković Stojana. Koja pesma ti se više dopada? Zbog čega?
 4. Zapiši u svesku imena likova.
 5. Obrati pažnju na agino pismo Đurađu Senkoviću. Kako aga izaziva Đurđa na dvoboj? Otkrij kakvu poruku aga šalje Đurđu kada traži da mu prede gaće i košulju.
 6. Objasni unutrašnju dramu ostarelog junaka Đurđa Senkovića.
 7. Koji motivi pokreću 16-godišnjeg dečaka Ivu da se umesto oca odazove aginom pozivu?
 8. Zašto Đurađ ne želi da pošalje sina na megdan?
 9. Kome se ostareli Đurađ obraća za pomoć kad popusti pred sinovljevim insistiranjem?
 10. Obrati pažnju na stihove u kojima Đurađ opisuje karakter svog sina. Izdvoj mesta u pesmi koja potvrđuju da su njegove strepnje i strahovanja bili opravdani.
 11. Opiši susret Ive Senkovića sa agom od Ribnika.
 12. Pomno prouči tok megdana. Zabeleži u svesci ili oboj u Čitanci stihove koji označavaju etape u megdanu. Izdvoj najuzbudljiviji trenutak u megdanu.
 13. Šta te u dvoboju najviše začudilo?
 14. Nakon megdana, Ivo se slavodobitno vraća kući. Kakvu je grešku načinio? Objasni njegov motiv za takvo postupanje.
 15. Obrati pažnju na Đurđevu reakciju kada izdaleka ugleda konjanika. Izdvoj u tekstu pesme glagole koji opisuju Đurđevu reakciju. Objasni toliku množinu (frekventnost) glagola. Šta pokreće ostarelog junaka na akciju?
 16. Kako je izbegnut tragični kraj?
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s