Ep o Gilgamešu – istraživački zadaci

ep-o-gilgamesuSneg i grip su nam malo poremetili planove, ali Ep o Gilgamešu i to može da preživi! 🙂 Dakle, pred nama je najstarije sačuvano književno delo. Činjenica da se ono i danas čita i proučava i da postavlja pitanja na koja svi, u različitim životnim razdobljima, pokušavamo da odgovorimo svedoči o tome da je pred nama jedno ne baš tako obično odelo. Svojim obimom Ep o Gilgamešu nije zastrašio nijednog čitaoca, pa neće ni vas, zato, ko nije pročitao lektiru, neka iskoristi naredna dva dana i pročita jednu izvanrednu priču o prijateljstvu, o avanturama, o smrti i večnom životu. Na internetu ćete naći milion prepričanih verzija, ali ne budite lenji, Gilgameša čitate sad i vrlo verovatno više nikad, pa ako je on mogao da preživi skoro 4000 godina, možete i vi, bar iz poštovanja prema toj postojanosti, da ga pročitate! 🙂 Ako ste blistali za Antigonu i Ahila, zasijajte i za vladara drevnog grada Uruka! 🙂 Evo zadataka da vas malo usmere, što ne znači da ne možete i sami da tragate za svojim viđenjem Gilgameša i njegove sudbine.

 1. Predstavi Gilgameša: ko je on, kakvo je njegovo poreklo, kako se zove njegov prestoni grad, kako se odnosi prema svojim podanicima?
 2. Predstavi Enkidua: ko je on, kako izgleda, ko ga je stvorio i zbog čega, kako je Enkidu prestao da bude čovek prirode, zbog čega je bilo važno uvesti ga u civilizaciju?
 3. Čitajući I ploču pokušaj da prepoznaš i izdvojiš tzv. lutajuće motive.
 4. Opiši Gilgamešov i Enkiduov prvi susret. Kako se neprijateljstvo premetnulo u prijateljstvo i pobratimstvo?
 5. Obrati pažnju na Enkiduov prvi proročki san. Koje motive taj san uvodi u ep? Strašni proročki sni ne napuštaju Enkidua. Pronađi ih u delu. Obrati pažnju kako na snove reaguje Enkidu, a kako Gilgameš.
 6. Opiši junačke podvige dva prijatelja. Kako Gilgameš doživljava herojski podvig, a šta se zbiva sa Enkiduom?
 7. Koji događaj unosi preokret u epsku priču o herojskim podvizima dva prijatelja? Uoči promenu o Gilgamešovom liku od Gilgameša kog zatičemo na samom početku ep do Gilgameša koji nas, možda, iznenađuje svojom preobrazbom. Razmisli šta je moglo uticati na ovu karakternu metamorfozu vladara Uruka.
 8. Koji događaj u epu označavaš kao kulminacionu tačku?
 9. Opiši Gilgameša nakon Ekniduove smrti. Pokušaj da objasniš smisao Gilgamešove potraga za daljinama. Zašto se Gilgameš boji smrti kada je on 2/3 bog, a 1/3 čovek?
 10. Opiši Gilgamešovu potragu za Utanapištimom. Obrati pažnju na savet koji Gilgameš dobija od boga Šamaša, a potom i od boginje Siduri Sabitu, pa na samom kraju i od Utnapištima. Razmisli na koji način čovek čovek može da se bori protiv smrti? Da li je besmrtnost dar ili prokletstvo? Kako ocenjuješ komentar još jednog poluboga, Homerovog Ahila, koji je tvrdio da su bogovi, iako besmrtni, ljubomorni na kratkoveke ljude?
 11. Posebnu pažnju posveti Utanpištimu. Na koji način je on zaslužio besmrtnost? Koji lutajući motiv prepoznajaš u njegovoj priči?
 12. Koje htonsko (zlo) biće krade Gilgamešu travku besmrtnosti? U kojoj knjizi je to biće takođe okrivljeno za čovekovu potonju zlu sudbinu i smrtnost?
 13. Opiši Gilgamešov povratak u Uruk. Posebnu pažnju posveti njegovom poslednjem susretu sa Enkiduom. Kako Enkidu opisuje donji svet? Zbog čega je taj opis zastrašujući i obeshrabrujući? Može li se iz Enkiduove priče zaključiti da u donjem svetu postoji mesto za pravednike i mesto za grešnike?
 14. Protumači kraj Epa o Gilgamešu. Imaj na umu da postoje dva različita srpska prevoda i da je vrlo moguće da nismo svi čitali isti prevod. Budi spremna/spreman da uporediš različite verzije sa drugarima iz odeljenja.
 15.  Za kraj, pokušaj da izdvojiš odlike epa koje prepoznaješ u ovom drevnom tekstu.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s