Prvo neće da čitaju, a onda čitaju i više nego što bi trebalo! :)

Dakle, prvi razred, reklo bi se, s velikim nestrpljenjem očekuje Danteovu „Božanstvenu komediju“. Trebalo bi da čitamo jedno pevanje iz tog grandioznog enciklopedijskog epa, međutim, pojavili su se i oni marljivi koji bi da pročitaju prvo pevanje (ono koje uvodi u ceo ep), a smeši nam se i potencijalna prezentacija koja bi trebalo da sumira uticaj „Komedije“ na filmsku industriju… Hm, sluti na dobro! 🙂 Imajući u vidu da smo skoro svedočili odličnom času posvećenom srednjovekovnoj muzici, ko zna, možda ovaj srednji vek i ne ispadne tako loš! 🙂 Evo zadataka za prvo pevanje, a peto čitamo zajedno na času kad se upoznamo sa Danteovom biografijom, njegovim delom, „Komedijom“, njenim naslovom, kompozicijom, jezikom… Pa, valjda ćemo nekad stići i do samog dela! 🙂

 

  1. Opiši atmosferu opisanu u prvom pevanju. Obrati pažnju na vreme i mesto opevane radnje. Istakni simboliku šume, noćne tmine i skretanja sa pravog puta. Razmisli šta danas znači izraz „skrenuti sa pravog puta“, a koji je put jedini pravi u kontekstu srednjovekovne poetike.
  2. Usredsredi svoju pažnju na Danteova osećanja – kakve emocije ispunjavaju njegovu dušu, a koje misli obuzimaju njegov um dok korača nepoznatim noćnim predelom?
  3. Koje tri zveri Dantu preče put? Pronađi u rečniku ili fusnotama prvog pevanja sibmolično značenje tih zveri. Razmisli ko šalje pesniku iskušenja, a koji mu prizori (pomenuti u prvom pevanju) vraćaju snagu, veru i nadu.
  4. Koga Dante sreće lutajući zverinjakom?Kako se Danteov budući saputnik predstavlja? Šta posebno ističe nižući svoje biografske podatke? Kakav je Danteov odnos prema pesniku kog sreće? Kako Dante objašnjava njegov uticaj na sopstveno stvaranje? Razmisli zbog čega se jedan veliki pesnik obreo u Paklu, tačnije u predvorju Pakla.
  5. Pomenuti veliki pesnik postaće Danteov putovođa. Opisujući njihov put, upozorava Dantea na prizore koje će videti – kakvi su to prizori? Zbog čega će oni uznemiriti Dantea, ali i njegovog savremenika (čitaoca)? Zašto veliki rimski pesnik može pratiti Dantea kroz Pako i Čistilište, ali ne i u Raj? Ko će biti Danteov putovođa u Raju?
  6. Izdvoj i istakni one elemte književnog teksta koji ga smeštaju u epohu srednjeg veka (literarne, ali i značenjske). Šta, po tvom mišljenju, nagoveštava renesansu?
  7. Obrati pažnju na datum (25. april 1300. godine) kada Dante počinje svoje putovanje. Informiši se o simbolici tog datuma.
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s