Epska biografija Marka Kraljevića

Prvaci se već uveliko bave narodnom književnošću, a pred nama je posebno važan zadatak – nastavnica Julijana polaže ispit! 🙂 Tema je prava, junačka – epska biografija Marka Kraljevića. Nastavnica Julijana je pripremila istraživačke zadatke za svaku grupu kao i linkove ka pesmama koje treba pročitati za narednu nedelju. Sve je u prilogu. Budite vredni i osvetlajte mi obraz, a nastavnici Julijani će ta vrsta saradnje mnogo značiti 🙂 

 

Ко је био Марко Краљевић историјска личност?

Један ученик који је претходно добио задатак да припреми историјску биографију Марка Краљевића излаже.

 

Прва група: Зидање Скадра, Женидба краља Вукашина, Урош и Мрњавчевићи.

– Одреди Марково порекло: ко су и каквим су приказани Марков отац (бабо) и Маркова мајка? (Илуструј одговор неколиким њиховим поступцима.) Какви су му стричеви, а какав је ујак?

– На кога се „Марко тури“? Зашто је народном песнику важно да Марко личи на легендарну, а не на историјску личност? Које јуначко добро Марково личи на ујаково?

– Коме се Марко обраћа за савет како да одреди „на коме је царство“? Шта чини ову ситуацију наизглед безизлазном? Како је Марко одгојен? Зашто се не „бије са својим родитељем“?

– Док краљ проклиње Марка, цар га благосиља. Какав је у епској песми Марков однос са Урошем?

– Којим мотивима су повезане ове три песме?

 

Друга група: Марко Краљевић и Муса Кесеџија, Орање Марка Краљевића.

– Како је у овим песмама сачувано историјско сећање на Марково вазалство? За кога Марко дели мегдан и због чега четује?

– У каквом односу стоје Маркова улога епског јунака и његов историјски положај? Откриј где Марко поступа по нужди, а где по слободном избору.

– Како је описан Марков изглед када излази из султанове тамнице, а шта је досадило Марковој мајци да му пере? Какво је његово понашање: како огледа да ли је спреман за бој, како се прихвата обичног ратарског занимања, орања?

– Херојски императив косовских јунака грађен је у посебној, граничној ситуацији у којој свако опредељење мора бити апсолутно. Какав је Марков херојски императив, судећи према овим двема песмама? Зашто после мегдана са Мусом, Марко „проли сузе низ бијело лице“?

– Шта је условило да Марков лик буде грађен вишезначно? Којим уметничким поступком је спојен лик најплеменитијег, најидеалнијег, заштитничког и избавитељског јунака са инаџијом, кавгаџијом, шеретом и обешењаком, најобичнијим човеком, блиским стварном животу?

 

Трећа група: Сестра Леке Капетана, Марко Краљевић укида свадбарину.

– Зашто Марко окупља Милоша Обилића и Рељу Крилатога, себи равне јунаке? Какво је то „чудо у Призрену“каквом нема ничег равног на све четири стране по физичком изгледу, а какво по особинама? Који су разлози што одбија просце јунаке и како их клевеће?

– У другој песми Марко поново иде у Косово, али га тамо среће другачија девојка. Шта квари њену лепоту?

– Зашто Марко давори над судбином Косова? Ко сада њиме влада и како? Марко одлучује да се освети, а шта поставља као алтернативу ако не успе? Како изгледа његов окршај са Арапом прекоморцем? Зашто је поштедео четири телала?

– Зашто само једна жена нема имена, иако су из различитих сталежа? Како се једна опходи према сопственој удаји, а како друга?

– Протумачи Марков однос према женском бићу у оба случаја. Како се овде испољава Марково мегданско/бојно умеће? У каквом су односу ове две песме према томе?

 

Четврта група: Смрт Марка Краљевића.

– И у овој песми је Марко представљен као наднаравно биће, биће које припада оном свету. По чему то закључујемо? Колико дуго живи, каквог коња има, ко му је посестрима?

– Шта указује да „добро бити неће“, тј. да се Марко приближава доњем свету? Куда се креће, у које време и шта чини његов Шарац? Чега су ово предзнаци?

– Како Марко себе доживљава и своје јунаштво? Пронађи стихове у којима описује себе. Ко једино може да убије Марка?

– Вила планинка Марку даје упутства које радње да изврши, како би открио кад ће умрети. На који слој ове песме упућује вис планине, поглед „на лијево“, две танке јеле, бунар вода у којој се огледа?

– Како и зашто Марко жртвује своја добра? По чему је посебна Маркова смрт?

– Који „биљег“ по Марковој смрти остаје, а који не? Пронађи стихове који ово поткрепљују.

 

Linkovi za pesme:

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s